Dziļo vēnu trombozes riska faktori sieviešu populācijā - Tatarova, Darja (Latvijas Universitāte, 2020)
Ievads: Pasaules literatūrā ir plaši aprakstīti dziļo vēnu trombozes attīstības riska faktori, tomēr lielākajā daļā pētījumu šie faktori tiek analizēti, ņemot kopējo populāciju un tādējādi pietrūkst informācijas par DVT riska faktoru izplatību atsevišķi vīriešu un sieviešu populācijā.Darba mērķis: Noskaidrot visbiežākos iespējamos dziļo vēnu trombozes riska faktorus sieviešu populācijā. Materiāli un metodes: Retrospektīvā pētījumā, kas norisinājās 2020.gadā februārī Rīgas Austrumu Klīniskajā Universitātes slimnīcā, stacionārā “Gaiļezers”, tika iekļauti dati par 100 pacientēm vecumā no 18-90 gadiem, kurām tika uzstādīta diagnoze “dziļo vēnu tromboze” (SSK-10 kods I80.1, I80.2). Dati no medicīniskām kārtēm tika ierakstīti Microsoft Excel 2016 datorprogrammā, apstrāde un grafiku veidošanai tika izmantota IBM SPSS Statistics 22 un Microsoft Excel 2016 datorprogramma. Tika noskaidroti visbiežākie dziļo vēnu trombozes riska faktori sievietēm, atsevišķu riska faktoru biežums, kā arī riska faktoru sastopamība atsevišķās vecuma grupās.Rezultāti: Tika atrasts, ka lielākā daļa (60%) sieviešu, kas slimo ar dziļo vēnu trombozi, ir vecākas par 50 gadiem. 93% sieviešu izdevās konstatēt vismaz vienu riska faktoru, bet 7% nebija neviena zināma riska faktora. Kopumā pacientēm ar diagnozi “dziļo vēnu tromboze” tika konstatēti 23 atsevišķi riska faktori. Visbiežākie bija sekojoši: arteriālā hipertensija (35%), smēķēšana (25%), aptaukošanās (24%), PATE anamnēzē (23%) un DVT anamnēzē (22%). Savukārt, analizējot noteiktam vecumam specifiskos riska faktorus, tika atrasts, ka viena no 40 sievietēm reproduktīvajā vecumā bija grūtniece (2,5%) un septiņas sievietes no tās pašas vecuma grupas lietojusi hormonālas kontracepcijas līdzekļus (17,5%). Runājot par menopauzes aizstājterapiju, tā bija pielietota tikai vienai no 60 sievietēm (1,7%), kas ir vecumā no 50 līdz 90 gadiem. Tika konstatēts, ka visbiežākie riska faktori atšķiras starp abām vecuma grupām- reproduktīvā vecuma sievietēm visbiežākie riska faktori ir DVT anamnēzē (42,5%), PATE anamnēzē (22,5%), hormonālās kontracepcijas lietošana (17,5%), Meja-Tērnera sindroms (15%) un smēķēšana (14%). Savukārt, sievietēm menopauzes un pēcmenopauzes vecumā visbiežāk sastopamie riska faktorija bija arteriālā hipertensija (55%), aptaukošanās (31,7%), hroniska sirds mazspēja (28,3%), PATE anamnēzē (23,3%) un smēķēšana (18,3%).Secinājumi: Lielākai daļai sieviešu, kas slimo ar DVT, ir atrodami divi vai vairāk riska faktori no izvērtētājiem, turklāt ne visos gadījumos ir iespējams atrast DVT izraisītājfaktoru. Dziļo vēnu tromboze visbiežāk sastopama vecāka gadagājuma pacientēm. Visbiežākie DVT riska faktori sievietēm būtiski atšķiras atsevišķās vecuma grupās. Reproduktīva vecuma sievietēm tie ir DVT anamnēzē, PATE anamnēzē un hormonālās kontracepcijas lietošana, savukārt sievietēm menopauzes un pēcmenopauzes vecumā tie ir arteriālā hipertensija, aptaukošanās un hroniska sirds mazspēja.

Introduction: Risk factors for the development of deep vein thrombosis have been extensively described in the world literature, however, most studies analyze these factors in the general population and therefore there is not enough information on the prevalence of risk factors for deep vein thrombosis separately in the male and female populations.Aim of the study: To find out the most common possible risk factors for deep vein thrombosis in the female population.Materials and methods: The retrospective study, which took place in February 2020 at the Riga East University Hospital, clinical centre “Gaiļezers”, included data on 100 female patients aged 18-90 years who were diagnosed with “deep vein thrombosis” (ICD-10 code I80.1 , I80.2). Data from medical cards were recorded in Microsoft Excel 2016 program, for processing and graphing using IBM SPSS Statistics 22 and Microsoft Excel 2016 program. The most common risk factors for deep vein thrombosis in women, the frequency of certain risk factors and the incidence of risk factors in certain age groups were determined.Results: It was found that the majority (60%) of women with deep vein thrombosis were over 50 years old. 93% of women had at least one risk factor, but 7% had no known risk factor. In total, 23 individual risk factors were identified in patients diagnosed with “deep vein thrombosis”. The most common were arterial hypertension (35%), smoking (25%), obesity (24%), history of pulmonary embolism (23%) and history of deep vein thrombosis (22%). In turn, when analyzing age-specific risk factors, it was found that one in 40 women of reproductive age was pregnant (2.5%) and seven women from the same age group took hormonal contraceptives (17.5%). In terms of menopausal replacement therapy, it was used in only one in 60 women (1.7%) between the ages of 50 and 90. It was found that the most common risk factors differ between the two age groups - the most common risk factors for women of childbearing potential are a history of deep vein thrombosis (42.5%), a history of pulmonary embolism (22.5%), use of hormonal contraception (17.5%), May-Thurner syndrome (15%) and smoking (14%). In contrast, in menopausal and postmenopausal women, the most common risk factors were arterial hypertension (55%), obesity (31.7%), chronic heart failure (28.3%), a history of pulmonary embolism (23.3%) and smoking (18, 3%).Conclusions: Most women with deep vein thrombosis (DVT) have two or more risk factors, furthermore, not in all cases it is possible to identify the cause of DVT. Deep vein thrombosis is most common in elderly women. The most common risk factors for DVT for women differ significantly in certain age groups. In women of reproductive period, these are: history of DVT, history of pulmonary embolism and the use of hormonal contraception, while in menopausal and postmenopausal women these are arterial hypertension, obesity and chronic heart failure.
Risk factors for deep vein thrombosis in female population
Keywords: Medicīna; dziļo vēnu tromboze; riska faktori; ķirurģiskās operācijas; traumas; onkoloģiskās saslimšanas