Kompensējamo diurētisko vielu aprite "Benu aptiekā -53" no 2014. līdz 2015.gadam - Kalva, Alise (Latvijas Universitāte, 2016)
Diurētiskās vielas ir vienas no visbiežāk izmantotajiem līdzekļiem terapijā sirds mazspējas un hipertensijas ārstēšanai. Valsts kompensē četru dažādu aktīvo diurētisko vielu medikamentus: Indamax 1,5mg, Indapamide Actavis 1,5mg, Indapen SR 1,5mg, Indatens 2,5mg, Proindap 2,5mg, Rawel SR 1,5mg, Tertensif SR 1,5mg, savukārt furosemīdu saturošs diurētiskais medikaments, kurus kompensē valsts ir Furosemīds Olainfarm 40mg, bet hidrohlortiazīdu- Hypothiazid 25mg. Spironolaktonu saturoši diurētiskie medikamenti, kurus šobrīd kompensē valsts ir Spirix 25mg N20, Spirix 25mg N60, Spirix 50mg N20, Spirix 50mg N60, Spirix 100mg, Spirogamma 100mg, Verospiron 25mg N20, Verospiron 25mg N60, Verospiron 50mg, Verospiron 100mg. Pētījuma metode bija valsts kompensējamo diurētisko līdzekļu recepšu datu apkopošana par 2014. un 2015. gadu, un aptiekas klientu anketēšana. Darba uzdevumi bija noteikt diurētisko līdzekļu apriti 2014. un 2015. gadā. Noskaidrot kādām diagnozēm izraksta valsts kompensējamos diurētiskos līdzekļus, kāda dzimuma un vecuma pacientiem visvairāk izraksta diurētiskos līdzekļus. Salīdzinājumā ar 2014. gadu, 2015. gadā diurētisko līdzekļu apritē novērojams samazinājums. Tie tiek izrakstīti gados veciem cilvēkiem lielākoties ar tādām diagnozēm kā hipertensija un sirds mazspēja. Hipertensijai lielākoties izraksta indapamīdu saturošu diurētisko līdzekli, bet sirds mazspējai lielākoties izraksta spironolaktonu saturošu diurētisku līdzekli.

Diuretic substances are one of the most commonly used means of medicine against heart failure and hypertension. The Goverment compensates four different diuretic medications to its residents: Indamax 1,5mg, Indapamide Actavis 1,5mg, Indapen SR 1,5mg, Indatens 2,5mg, Proindap 2,5mg, Rawel SR 1,5mg, Tertensif SR 1,5mg, Furosemīds Olainfarm 40mg, Hypothiazid 25mg, Spirix 25mg N20, Spirix 25mg N60, Spirix 50mg N20, Spirix 50mg N60, Spirix 100mg, Spirogamma 100mg, Verospiron 25mg N20, Verospiron 25mg N60, Verospiron 50mg, Verospiron 100mg. The method of study was collection of doctor written prescriptions for diuretics from 2014 and 2015, and the pharmacy customer survey Tasks of the work were to determine demand for diuretics in 2014 and 2015. Find out on which diagnosis the drugs are being prescribed. Determining which gender and age group has the majority of prescriptions written for. Compared with 2014, 2015 diuretic medication consumption has fallen drastically . They are prescribed to the elderly mainly with diagnoses such as hypertension and heart failure. For hypertension doctors mainly prescribe diuretic medications containing indapamide, but for heart failure they suggest diuretic medications containing spironolactone.
Consumption of reimbursable diuretics in pharmacy „Benu- 53” in 2014 and 2015
Keywords: Farmācija; Diurētiskie līdzekļi; Anketēšana; Medikamentu aprite; Spironolaktons; Indapamīds