Piktogrammu izmantošana ētikas mācībās bērniem ar uztveres traucējumiem - Dekšeniece, Zanda (Latvijas Universitāte, 2012)
Šī pētniecības darba tēma ir: Piktogrammu izmantošana ētikas mācībās bērniem ar uztveres traucējumiem. Par mērķi tika izvirzīts noskaidrot, kā un vai piktogrammu izmantošana palīdz bērniem ar autismu apgūt ētikas mācību. Darbs sastāv no divām daļām. Pirmajā daļā ir divas nodaļas, pirmā – autisms (kas tas ir, tā cēloņi, raksturīgās īpašības, bērna intelektuālā attīstība). Otra nodaļa ir par piktogrammām (komunikācija ar attēliem, kas tas ir, kāpēc piktogrammas ir melnbaltas, krāsainās piktogrammas). Darba otrā daļa savukārt ir empīriskais pētījums. Pētījumā izmantotās metodes ir izpēte un analīze, pedagoģiska izmēģinājuma darbība, iegūto datu analīze. Pētījums balstīts uz trīs novēroto bērnu iegūtajiem rezultātiem, visi trīs ir bērni ar autimu vai tā iezīmēm, un divi no tiem ir septiņus gadus veci, bet trešais - piecus gadus vecs. Šie bērni man palīdzēja nonākt pie secinājuma, ka piktogrammas bērniem ar autismu tiešām palīdz uztvert ētikas mācības saturu un komunicēt ar apkārtējiem cilvēkiem. Piktogrammu izmantošana ir šo cilvēku valoda; tā ir tieši tā valoda, ar kuru viņi var komunicēt ar mums un mēs ar viņiem. Atslēgas vārdi: bērni ar autismu, autisms, piktogrammas, attēli, saziņa, komunikācija, valoda, ētikas mācība.

The theme of this research – work is: The usage of pictograms in ethical teaching for children with learning disabilities. My aim was to clear up how and whether the usage of pictograms helps children with autism acquire ethical teaching. The work consists of two parts. The first part is divided into two sections, the first of which is autism (what it is, its reasons, its characteristic features, the intellectual development of a child). The second section of the part is devoted to pictograms (communication with images, what it is, why pictograms are black=and= white, colourful pictograms). The second part of the work, in its turn, is the empiric investigation. The methods which have been used in this investigation are question and analysis, pedagogical experiments, analysis of their results. The investigation is based on the results which have been obtained while watching the three children who suffer from autism or its characteristic marks. Two of the children are seven years old, the third is five. These children helped me to come to the conclusion that, namely, pictograms help children with autism perceive the contents of ethical teaching and communicate with surrounding people. The usage of pictograms is the language of these people. That is just the language by the help of which they can communicate with us and we with them. Key–words: children with autism, autism, pictograms, images, intercourse, communication, language, ethical teaching.
The usage of pictograms in ethical teaching for children with learning disabilities
Keywords: Pedagoģija