Ģimenes locekļa jēdziens Eiropas un Latvijas imigrācijas tiesībās - Gerula, Stepans (Latvijas Universitāte, 2018)
Darbā ir izskatīti aktuālie problēmjautājumi, kas saistīti ar ģimenes locekļa jēdzienu imigrācijas tiesību jomā. Šīm mērķim darbā ir izpētīts spēkā esošais tiesiskais regulējums Latvijas un Eiropas tiesībās, un tiesu prakse. Autors darbā “Ģimenes locekļa jēdziens Eiropas un Latvijas migrācijas tiesībās” galvenokārt izskatīja problēmas, kas skar ģimeniskās attiecības starp Latvijas pilsoņiem un trešo valsts valstspiederīgiem (TVV), jo šo subjektu attiecībās ir vismazāk aizsargātas imigrācijas kontekstā, dēļ šauras pieejas ģimenes izpratnei nacionālā imigrācijas tiesiskā regulējumā. Darba izstrādes rezultātā autors ir konstatējis nepilnības nacionālā normatīvā regulējumā, un nācis klajā ar ieteikumiem grozīt to, lai mēģinātu novērst nevienlīdzīgu attieksmi pret reāli eksistējošiem ģimenēm. Ņemot vērā imigrācijas tiesiskā regulējumā „ģimenes” jēdziena sašaurinātu un nepietiekoši plašu lietojumu, daļa Latvijas funkcionējošo ģimeņu nevar pilnvērtīgi baudīt tiesības, kas piešķirtās formālām ģimenēm. Papildus likuma grozīšanas ieteikumiem, autors ir izvirzījis arī jaunas un vērtīgas teorētiskas tēzes. Atslēgvārdi: ģimenes loceklis, imigrācijas tiesības, tiesības uz ģimenes dzīvi, apgrieztā diskriminācija

Present Thesis studies relevant issues connected with the notion of a family member in the field of Immigration law. For this purpose Thesis researches currently applicable Latvian legislation and European Union legislation as well as case law. In Thesis “Family member definition in European and Latvian Immigration law” author primarily examined problems related to family relationship between Latvian citizens and third country nationals (TCN), because due to the narrow approach of domestic Immigration law to the notion of family, relationships of these subjects are the least protected in the context of immigration. As the result of this work author has identified gaps in domestic legislation and has come up with suggestions of amendments in order to attempt preventing unequal treatment of existing families. In the view of the narrow and deficient understanding of the “family” notion in Immigration legislation, part of Latvian functioning families cannot effectively enjoy the rights granted to formal families. In addition to suggesting amendments, the author also came up with new and valuable theoretical thesis. Keywords: family member, immigration law, right for family life, reverse discrimination
Family member definition in the European and Latvian immigration law
Keywords: Juridiskā zinātne; ģimenes loceklis; imigrācijas tiesības; tiesības uz ģimenes dzīvi; apgrieztā diskriminācija