Neiromārketings patērētāju uzvedības pētīšanas kontekstā - Klovāne, Iluta (Latvijas Universitāte, 2015)
Mārketinga tradicionālās pētījumu metodes sniedz būtisku informāciju par patērētāju uzvedību, tomēr ar to palīdzību nav iespējams pētīt sajūtas, reakcijas un avotu, kādēļ tās rodas. Neiromārketings ir veids, kā rast atbildes par cilvēku neapzinātās domāšanas niansēm, un Latvijā šī metode ir tikai tās pielietošanas sākumā.Pētījuma mērķis ir, pamatojoties uz teorijas atziņām par neiromārketinga pielietošanu patērētāju uzvedības pētīšanā, balstoties uz neiromārketinga ekspertu interviju rezultātiem un uzņēmumu pārstāvju aptaujas rezultātiem par metodes integrēšanas iespējām uzņēmumu mārketinga pētījumos, izpētīt neiromārketinga izmantošanas potenciālu Latvijas tirgū, kā arī izstrādāt priekšlikumus neiromārketinga attīstībai patērētāju uzvedības pētīšanas kontekstā. Rezultātā tika secināts, ka uzņēmumu mārketinga speciālistiem trūkst izpratnes par neiromārketingu, kā arī tā izmantošanu ierobežo nepieciešamās izmaksas, tomēr uzņēmumi Latvijā pētījumus izmanto svarīgu stratēģisku lēmumu pieņemšanas vajadzībām, panākot daudzpusīgu informācijas iegūšanu par patērētāju un viņa sajūtām, attieksmi un reakciju, ko var izmantot turpmākās mārketinga aktivitātēs. Pētījuma periods – no 2015. gada 9.marta līdz 2015. gada 10.maijam. Darba apjoms ir 99 lpp., tajā ir 26 attēli, 9 tabulas, 1 formula un 10 pielikumi. Izmantotas literatūras sarakstā ir 54 nosaukumi.

Traditional marketing research methods provide significant information about consumer behaviour, however it does not help studying feelings, reactions and reasons they appear. Neuromarketing is a way to find answers about specifics of consumer unconscious thinking. In Latvia use of this method is at its beginning. The objective of this paper is, on basis of theoretical realization about use of neuromarketing in consumer behaviour research, based on results interviewing neuromarketing experts and company representative’s survey about method's integration possibilities in companies marketing research, to study potential of neuromarketing's use in market of Latvia, and also develop proposals for use of neuromarketing in research of consumer behaviour. Results show that marketing specialists in companies lacks understanding of neuromarketing, also use is limited due costs. However companies in Latvia use research for important strategic decisions, achieving diverse information about consumer, their feelings, attitude and response. Information can be used for future marketing activities. Master paper consists of 99 pages, 26 pictures, 9 tables, 1formula, 10 annexes, 54 sources of literature.
Neuromarketing in the research context of consumer behavior
Keywords: Vadībzinātne; neiromārketings; patērētāju uzvedība; neapzinātās reakcijas; vērtību sasaiste; emocionalitāte