Ziemeļvalstu diētas ietekme uz nogurumu un slimības aktivitāti viegla un vidēji smaga čūlainā kolīta pacientiem - Girgensone, Ginta (Latvijas Universitāte, 2022)
Čūlainā kolīta gadījumā svarīga loma ir diētai, taču šobrīd pasaulē trūkst uz pierādījumiem balstītas diētas rekomendācijas. Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai Ziemeļvalstu diēta samazina čūlainā kolīta slimības aktivitāti un nogurumu. Pētījumā tika analizēts, vai un kā mainījās pacientu līdzestība Ziemeļvalstu diētai un vai lielāka līdzestība samazināja slimības aktivitātes un noguruma parametrus. Ievērojot Ziemeļvalstu diētu, izmaiņas slimības aktivitātē netika atklātas, taču tika novērota noguruma līmeņa un noguruma ietekmes uz ikdienas aktivitātēm samazināšanās. Tāpat, pieaugot līdzestībai, bija vērojama tendence samazināties ķermeņa masas indeksam, kā arī vidukļa un gurnu apkārtmēram. Diemžēl iegūtie rezultāti nebija statistiski ticami. Nepieciešami pētījumi ar lielāku pacientu skaitu, lai šos novērojumus apstiprinātu.

Diet plays an important role in ulcerative colitis, but evidence-based dietary recommendations are still absent. The aim of this study was to evaluate if the Nordic diet improves the symptoms of fatigue and reduces the disease activity of ulcerative colitis. We analyzed how the adherence to the Nordic diet changed during this study and whether higher adherence reduced the parameters of disease activity and fatigue. When followed, the Nordic diet did not show any differences in disease activity but the decline in fatigue level and fatigue impact of daily activities were observed. Also, with higher adherence to the Nordic diet, a reduction of body mass index, as well as waist and hip circumference were observed. Unfortunately, obtained results were not statistically significant. Further studies with larger patient groups are needed to confirm these observations.
The impact of the nordic diet on fatigue and disease activity in patients with mild and moderate ulcerative colitis
Keywords: Medicīna; čūlainais kolīts; nogurums; Ziemeļvalstu diēta; Vidusjūras diēta; daļējā Mayo skala