Spānijas pilsoņu kara (1936-1939) starptautiskā dimensija un Latvija - Bikše, Ginta Ieva (Latvijas Universitāte, 2024)
Promocijas darba mērķis ir analizēt Spānijas pilsoņu kara starptautisko dimensiju, aplūkojot salīdzinoši nelielas valsts – Latvijas – un tās pilsoņu nostāju konfliktā un ar to saistītajos starptautiskajos procesos. Darbā pētīta Latvijas iesaiste starptautiskajās organizācijās, kas risināja Spānijas jautājumu, un neiejaukšanās politika, Latvijas un Spānijas attiecības konflikta laikā, galvenās pilsoņu kara atspoguļošanas tendences Latvijas presē, kā arī brīvprātīgo no Latvijas dalība šajā karā. Secināts, ka ar norisēm Spānijā saistītu jautājumu risināšana un skaidrošana ievērojami nodarbināja Latvijas ārlietu resoru. Latvijas piemērs atspoguļoja, ka arī nelielai, autoritārai valstij faktiski nebija iespējams pilnībā īstenot neiejaukšanās politiku. Latvijas pilsoņu – Spānijas pilsoņu kara dalībnieku – vervēšanā konstatējama ievērojama komunistiskās ideoloģijas un attiecīgi arī PSRS ietekme.

The aim of the doctoral thesis is to analyse the international dimension of the Spanish Civil War by focusing on the reaction of Latvia and its citizens to the conflict, and the related international processes. The author examines Latvia’s involvement in international organizations that were engaged with the Spanish question, the policy of non-intervention, relations between Latvia and Spain during the conflict, the main trends in the coverage of the civil war in Latvian press, as well as the participation of Latvian volunteers in the conflict. The dissertation offers a conclusion that the issues related to the Spanish Civil War acquired significant resources from the Ministry of Foreign Affairs of Latvia. The case study of Latvia highlights that even a small, authoritarian state could not fully implement the policy of non-intervention. Communist ideology and, accordingly, the USSR had a considerable influence on the recruitment of Latvian citizens – participants of the Spanish Civil War
Promocijas darbs
Keywords: Vēsture; Spānijas pilsoņu karš; History