Bezmiega ārstēšanai nozīmēto recepšu medikamentu analīze - Bebre, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba mērķis ir apkopot un analizēt informāciju no psihotropo zāļu (bezmiega ārstēšanai) receptēm par medikamentu apriti, dažādu speciālistu izrakstīšanas ieradumiem un pacientu vispārīgās informācijas analīzi par laika periodu no 2012. gada 1. janvāra līdz 2013. gada 31. decembrim 3 Rīgas aptiekās – aptiekā (aptieka, kas neatrodas ārstniecības iestādē), poliklīnikas aptiekā un slimnīcas aptiekā. Pieprasītākās recepšu zāles bezmiega ārstēšanai trīs Rīgas aptiekās ir zopiclonum. Visvairāk recepšu izrakstīts, izmantojot diagnožu kodus: G47,0–iemigšanas un miega ilguma traucējumi (35,5%) un G47,9–miega traucējumi, neprecizēti (34%). Ģimenes ārsts izrakstīja 88% recepšu , kardiologs – 5% un neirologs – 4% recepšu. Sievietēm izrakstītas 89% no visām receptēm, attiecīgi, vīriešiem 11%. Populārākās zāles pret bezmiegu sievietēm ir zopiclonum un alprazolamum; vīriešiem – fenazepamum un zopiclonum. Gados jaunākie ārsti visbiežāk izrakstījuši zopiclonum, gados vecākie ārsti - alprazolamum.

The aim of master’s degree is to obtain and analyse information from a psychotropic drug prescriptions to cure the insomnia, specifically, about consumption of medicines, prescribing habits of different specialists and patients general information. Analysis was made for the period from 2012.year 1st of January till 2013.year 31st of December in three pharmacy in Riga-in a pharmacy (a pharmacy, that is not in a medical institution), and in a clinics and hospital pharmacies. The analysed data from the prescriptions recipes have shown, that zopiclonum is most popular. Popular codes are: G47,0-asleep and sleep duration disorders-35,5%, and G47,9-sleep disorder, unspecified-34%. GP wrote 88% of prescriptions, cardiologist–5%, and neurologist–4%. To women prescribed 89% recipies, to man 11%. Most popular medicinies to cure women insomnia are zopiclonum and alprazolamum; men insomnia-zopiclonum and fenazepamum. Yongest doctors more often wrote out zopiclonum, oldesr doctors-alprazolamum.
Analysis of presciption medicines for insomnia treatment
Keywords: Farmācija