1,5 – 2 gadu vecu bērnu adaptācijas procesa sekmēšana pirmsskolas izglītības iestādē sadarbībā ar ģimeni - Karaseva-Elsajeda, Māra (Latvijas Universitāte, 2020)
Kvalifikācijas darbu izstrādāja Māra Karaseva-Elsajeda, un darbu vadīja Ērika Lanka, par tēmu: 1.5–2 gadu vecu bērnu adaptācijas procesa sekmēšana pirmsskolas izglītības iestādē sadarbībā ar ģimeni. Mūsdienās šis jautājums ir ļoti aktuāls, jo daudziem bērniem ir adaptācijas problēmas un tiek meklēti risinājumi, kā palīdzēt bērniem šī procesa laikā. Izprotot sakarību starp saskarsmes spējām, kuras ir iegūtas ģimenē, un adaptācijas raksturu, var veiksmīgāk prognozēt adaptācijas norisi un veikt profilaktisku darbu ar bērnu, kurš gatavojas apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi. Pētījuma objekts: Pedagoģiskais process pirmsskolas izglītības iestādē. Pētījuma priekšmets: sadarbība ar ģimeni kā jaunākās grupas bērnu adaptācijas veicinātāja. Pētījuma jautājums: Kādi ir galvenie 1,5–2 gadus vecu bērnu adaptāciju veicinošie faktori pirmsskolas izglītības iestādes sadarbībā ar ģimeni? Pētījuma mērķis – noskaidrot un analizēt 1,5–2 gadu vecu bērnu adaptāciju veicinošos faktorus pirmsskolas izglītības iestādes sadarbībā ar ģimeni Pētījuma uzdevumi: 1. izpētīt un analizēt teorētisko literatūru par adaptācijas procesa būtību un tā norisi; 2. izzināt 1,5–2 gadus vecu bērnu personības attīstības likumsakarības; 3. noskaidrot un izpētīt faktorus, kas veicina 1,5–2 gadus vecu bērnu adaptāciju pirmsskolā. Pētījumā tika izmantotas šādas metodes: 1.pedagoģiskās un psiholoģiskās literatūras analīze; 2.vecāku anketēšana; 3.pedagoģiskā novērošana. Pētījuma bāze: Rīgas “X” pirmsskolas izglītības iestādes jaunākās grupas 15 bērni un tika aptaujāti šīs grupas bērnu 17 vecāki 2020. gada ziemā. Kvalifikācijas darbu veido četras nodaļas. Teorētiskajā daļās analizēti tādi jautājumi, kā: adaptācijas būtība, 1.5–2 gadu vecu bērnu raksturojums, pirmsskolas un vecāku sadarbības nozīme adaptācijas periodā. Izvēlētā tēmas teorētiskais pamatojums tika rasts tādu pedagogu un psihologu kā A.Pavlova, DŽ.Boulbija, D.Dzintares, A.Šponas, V.Vunta, K.Deķēna, A.Golubevas, I.Puškareva, V.Šterna, E.Eriksona, D.Gouldmena atziņās. Analizēti tādi jautājumi kā bērna adaptācijas norise pirmsskolas izglītības iestādē, ģimenes audzināšanas ietekme uz adaptācijas procesu, kā arī adaptāciju veicinošie faktori. Autore norādīja, kā veicina emocionālo komfortu un kā palīdz bērniem adaptācijas procesa laikā. Autore arī norāda, kā veicināt ģimenes un pirmsskolas sadarbību.

The qualification work was developed by Māra Karaseva-Elsajeda and led by Erika Lanka, on the subject: promoting the adaptation process of children aged 1.5 – 2 years in the pre-primary education institution in cooperation with the family. Today, this issue is very topical because many children have adaptation problems and are looking for solutions to help children during this process. By understanding the relationship between family-acquired exposure and adaptation patterns, adaptation developments can be better predicted and preventive work with a child preparing to visit a pre-primary education institution. Subject of study: pedagogical process in a pre-primary educational institution. Subject-matter of the study: working with the family as a contributor to the adaptation of children by the younger group. Question of the study: What are the main factors contributing to the adaptation of children aged 1.5-2 in cooperation with their family? Objective of the study: to identify and analyses the factors contributing to the adaptation of children aged 1.5-2 in cooperation with the family of pre-primary educational establishments. Study tasks: 1.to study and analyses theoretical literature on the nature of the adaptation process and its progress. 2.to explore the legal nature of the personality development of children aged 1.5-2. 3.Identify and explore factors contributing to the adaptation of 1.5-2-year-olds to preschool. The study used the following methods: 1.pedagogical and psychological analysis. 2.anketting of Parents. 3.pedagogical observation. Study base: 15 children of the latest group of the Riga “X” pre-school education institution and 17 parents of this group of children were surveyed in the winter of 2020. The qualification work consists of four chapters. The theoretical parts analyses issues such as: the nature of adaptation, the characteristics of children aged 1.5-2, the importance of pre-primary and parental cooperation during the adaptation period. The theoretical justification for the selected topic was found in the case of educators and psychologists such as A.Pavlova, J. Boulby, D.Amber, A. Shpong, V.Vunta, K.Deķēna, A.Golubeva, I.Puškareva, V. In Shterna, E. Erikson, D.Gouldmena. Issues such as the adaptation of a child in a pre-primary education institution, the impact of family parenting on the adaptation process and the factors contributing to adaptation are analysed. The author pointed out how to promote emotional comfort and how to help children during the adaptation process. The author also points out how to promote family and pre-school cooperation.
Promoting the adaptation process of children aged 1.5 – 2 years in the pre-primary education institution in cooperation with the family
Keywords: Pedagoģija; ADAPTĀCIJA; BĒRNS; ĢIMENE; PIRMSSKOLA; SEKMĒŠANA