Šķīrējtiesas līguma tiesiskais regulējums Latvijas Republikā. - Arājs, Egīls (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbā pētīts šķīrējtiesas līguma, kā šķīrējtiesas procesa institūts Latvijas Republikas tiesību sistēmā un virspusēji, salīdzināšanas nolūkā - starptautiskajās tiesībās. Šķīrējtiesas līguma jēdziens analizēts kā tiesisks darījums uz līguma pamata Civillikuma izpratnē, interpretējot to atbilstoši šķīrējtiesas līguma specifikai. Atsevišķa darba nodaļa veltīta šķīrējtiesas līguma formas analīzei, jo tas ir viens no būtiskākajiem ar tā noslēgšanu un spēkā esamību saistītajiem jautājumiem. Darbā pētītas arī citas ar šķīrējtiesas līgumu saistītas problēmas, t.sk., par šķīrējtiesas līguma radīto saistību pāreju uz citām personām dažādu tiesību veidu nodošanas gadījumos, kā arī nepieciešamo valsts kontroli pār šķīrējtiesas līgumiem to slēgšanas, nevis tikai šķīrējtiesas sprieduma piespiedu izpildes stadijā. Analizējot bakalaura darba tēmu – šķīrējtiesas līgums, un rakstot darbu, autors secināja, ka ar spēkā stājušos Šķīrējtiesas likumu uzsākta nozares sakārtošana, izslēdzot no tās negodprātīgus šķīrējtiesnešus un šķīrējtiesas, konkretizējot dažādus tiesiskus jautājumus, taču līdz pilnīgai šķīrējtiesu darbības sakārtošanai, lai šķīrējtiesas, to tiesneši gūtu prestižu un uzticamību sabiedrībā, vēl daudz paveicams.

The Theses explores the institution of arbitration clause and arbitration institution in the Legal system of the Republic of Latvia and briefly , for purposes of comparison –in international law. The arbitration agreement has been analysed as a legal act founded on contractual basis according to the Civil Law of the Republic of Latvia also covering the speciphics arbitration agreement. A separate Chapter is dedicated to the analysis of the form of arbitration agreement since it is one of the most important questions related to the conclusion and enforcement of arbitration agreement. Thesis also covers other problematic issues of arbitration contract, including the reversal of obligations to third parties in different cases of concession of rights and obligations. It also analyzes the necessity for state supervision in the stage of concluding arbtration agreements not only the judicial enforcement of arbitration awards. While analyzing the main topic of the Theses – Arbitration Contract and during the composition of the Theses, the Author has reached a conclusion that the new Law on Arbitration Courts has started the much needed improvement of this area such as eliminating dicrediting arbitration tribunals and resolving different legal uncertainties, however there is still much to be done for the institure of arbitration to have prestige, credibility and reputation in public opinion.
Legislation governing the orbitration agreement in Republic of Latvia.
Keywords: Juridiskā zinātne; šķīrējtiesas līgums; līguma forma; dalībnieku gribas izteikums; klauzula; kontrole