RDF datubāžu ontoloģiskās integritātes pārbaude - Ivanovs, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2009)
Šī darba ietvaros pētīta RDF datubāzu integritātes ierobežojumu pārbaude attiecībā pret dotu OWL ontoloģiju. Šī problēma ir saistīta ar atvērtās pasaules un slēgtās pasaules pieņēmumu mijiedarbību. Eksistējošā metodoloģija, kas balstās uz atvērtās pasaules pieeju, daudzviet praksē izrādījusies nepiemērota, jo, pārbaudot RDF datubāzi attiecībā pret OWL ontoloģiju, pieejamie dati var tikt papildināti ar anonīmiem, nezināmiem objektiem. Tomēr, dažreiz ir nepieciešams veikt eksistējošo datu pārbaudīšanu, pieņemot, ka visiem datiem jāeksistē dotajā RDF datubāzē - šo pieņēmumu sauc par slēgtas pasaules pieņēmumu. Darba gaitā autors izstrādāja programmatūru, kas atļauj pārbaudīt RDF datu atbilstību ontoloģijai gan ar atvērtas pasaules, gan ar slēgtas pasaules pieņēmumiem. Tiek aprakstīta šī algoritma shēma un pielietojums praksē.

In this work, the validation of the integrity constraints of RDF database with respect to the given OWL ontology was researched. This problem is connected with the interrelations of open and closed world assumptions. Existing methodology, which is based on the open world assumption, turned out to be inapplicable in practice – while validating RDF database with respect to OWL ontology, anonymous objects can be added to the given data. However, sometimes it is necessary to validate the existing data, assuming that all the data exists in the given RDF database – making a closed world assumption. During the work, the author has developed a program that allows validating, whether RDF database is correct with respect to the ontology of both open and closed world assumptions. The scheme and implementation of it in practice are then described.
Ontological integrity validation for RDF databases
Keywords: Datorzinātne