Kristības elementi apgaismības laikmeta daiļliteratūrā - Kudrjavceva, Aļona (Latvijas Universitāte, 2018)
Apgaismības laikmets ir periods, kas ilga no 17. gadsimta beigām līdz 18. gadsimta beigām un ievērojami ietekmēja tā laika kultūru, reliģiju un politiku. Tas bija laiks, kad radās jaunas filozofiskas idejas, kas veicināja racionalitātes un zinātnes attīstību; un tajā pašā laikā virzīja prom no paļaušanās uz Dieva Vārdu. Taču kristietības ietekme šajā laika periodā bija tik pat liela kā agrāk, jo tās mācība bija svarīga daudzām ticīgo paaudzēm. Tāpēc ir interesanti apskatīt kā tik dažādas parādības pastāvēja vienlaikus. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt kā daži no kristietības elementiem, kas tika atspoguļoti daiļliteratūrā, mainījās Apgaismības periodā; un kā tie tika aprakstīti tā laika romānos. Darba mērķa sasniegšanai tika izmantotas tādas izpētes metodes kā tuvais lasījums, salīdzinošā analīze, interpretācija un teksta analīze. Pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka tie kristietības elementi, kas tika apskatīti darba teorētiskajā daļā, tika atrasti Daniela Defo un Semjuela Ričardsona romānos, un bija attēloti romānistu darbos saskaņā ar kristīgo ticību. Rezumējot var teikt, ka neskatoties uz filozofisko kustību, kas skeptiski atspoguļoja reliģiju, Kristietība pastāvēja un attīstījās Apgaismības laikmetā. Atslēgvārdi: Apgaismība, reliģija, Kristietība, daiļliteratūra, Defo, Ričardsons

The Age of Enlightenment took place during the late 17th and 18th centuries, affecting the culture, religion and politics. This was a time when new philosophical ideas appeared, promoting rationality and science; at the same time, shifting away from reliance on God’s Word. In its turn, during the period, Christianity continued to exist and prosper, by the reason that Christian teachings were important to many generations of believers. This is why it is interesting to consider how such different phenomena coexisted at the same time. The purpose of the paper is to discover how some elements of Christianity were changing during the age of Enlightenment, which of them can be found in fiction of that time, and how those were presented by different novelists of the period. The investigation included such research methods as close reading, comparative analysis, interpretation and textual analysis. The results of the study show that elements of Christianity, which were discussed in the theoretical part of the paper, were present in fiction by Daniel Defoe and Samuel Richardson, and were depicted in accordance with real Christian truths. In the main conclusion of the study it can be said that, during the Age of Enlightenment; notwithstanding philosophical movement took place, denoting sceptical viewpoints towards religion, Christianity continue to exist and prosper. Key words: Enlightenment, religion, Christianity, fiction, Defoe, Richardson.
Elements of Christianity in the Fiction of the Age of Enlightenment
Keywords: Valodniecība; Enlightenment; religion; Christianity; fiction; Defoe