Vadības grāmatvedība un tās metožu pielietošana SIA "X" - Sūniņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2015)
Diplomdarbā „Vadības grāmatvedība un tās metožu pielietošana SIA X” pētīta vadības grāmatvedības vēsture, tās būtība un loma mūsdienu ekonomikā, izmaksu aprēķināšanas metodes. Veikta konkrēta uzņēmuma pašizmaksas kalkulācija, balstoties uz tradicionālās pašizmaksas un ABC (Activity based costing) metodes pamata. Darba pirmajā daļā apkopota informācija par nozīmīgākajiem faktiem vadības grāmatvedības vēsturē, aprakstīta tās būtība un galvenie uzdevumi. Otrā daļa veltīta pašizmaksas kalkulācijas un cenu veidošanas metodēm. Trešajā daļā novērtētas konkrētā uzņēmumā pielietotās vadības grāmatvedības metodes, pilnveidošanas iespējas. Darba apjoms ir 68 lapas, tas satur 31 tabulu, 8 attēlus, 3 formulas, tajā izmantoti 25 informācijas avoti un pievienoti 3 pielikumi. Atslēgvārdi: vadības grāmatvedība, cena, pašizmaksas kalkulācija, ABC metode

In the thesis „Management accounting and usage of its methods in SIA X” was studied history of management accounting, the nature and role of it in the modern economy, costing methods. The cost calculation of one particular company was carried out, based on the traditional cost and ABC (activity based costing) methods. The first part summarizes information on important facts of management accounting history, describing the essence and main tasks of it. The second part is consecrated to the calculation of cost and pricing methods. The third part evaluates management accounting methods which are used in one particular company and development capabilities. The amount of work is 68 pages; it contains 31 tables, 8 images, 3 formulas, 25 sources of information used in, and 3 annexes. Keywords: management accounting, price, cost calculation, ABC method
Management accounting and usage of its methods in Ltd X
Keywords: Ekonomika