Valsts izaugsmes iespējas inovāciju politikas ietvaros - Karolis, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2007)
Valsts izaugsmes iespējas inovāciju politikas ietvaros cenšas aplūkot jautājumus, kas skar inovāciju lomu un perspektīvas, kā valsts attīstības pamats. Teorētiskais pamatojums un empīriskā pieredze skaidri pierāda, ka inovācijas ir uzskatāmas par galveno līdzekli lai sasniegtu, gan Eiropas Savienības, gan Latvijas nosprausto mērķi – uz zināšanām balstītas ekonomikas attīstību. Darba mērķi bija noskaidrot nacionālās inovāciju sistēmas attīstības pakāpi, sasniegtos rezultātus un būtiskākos trūkumus. Darba struktūra ietvēra nacionālās inovāciju sistēmas komponentu analīzi, politikas prioritāšu apskatu un novērtējumu, kā arī perspektīvas uz inovācijām balstītas ekonomikas attīstībai ņemot vērā pieejamos resursus. Izpētes rezultāti parādīja, ka inovāciju politika atrodas savā attīstības sākumstadijā. Tās virzība ir notikusi pateicoties ES politiskai nostājai un pirmās zināšanas ir iegūtas no ES struktūrām. Inovāciju politka kā attīstības politikas pamats ir izvirzījusies pēdējos gados un aktīva tās realizācija ir sākusies tikai šobrīd, kad ir pieejams nozimīgs ES finansējums un izvirzītas uz cilvēku centrētas attīstības prioritātes. Galvenie trūkumi ir inovāciju sistēmas komponentu atpalicība un atstāšana novārtus, kur tie ir darbojošies neatkarīgi viens no otra un nesasaistīti sistēmas ietvaros. Atpalicības galvenie cēloņi ir politiskās gribas trūkums, neintegrācija Eiropas ekonomiskajā sistēmā un zināšanu, un finansējuma trūkums. Tuvākās nākotnes perspektīvas paredz daudz konkrētāku un skaidrāku rīcību inovatīvās attīstības jomā – ir skaidri saskatāmi, gan politikas mērķi, līdzekļi un sagaidāmie rezultāti, kuri ir iespējami kopējas valsts, sabiedrības un privāto struktūru sadarbības rezultātā.

Summary State growth posibilities within innovation policy framework try to study concept, which touch role and perspective of innovation, like base of state development. Teoretical un empirical substantiation clear demonstrate, that innovation is head measure to achieve both European Union and Latvia aim – on knowledge based economy development. Aim of paper was to clear up national innovation system development level, achieved results and fundamental drawbacks. Structure of the paper include national innovation system analysis of components, policy priorities survey and assessment, as well as perspective on innovation based economy development, against this background available resources. Study of outputs show, that innovation policy stand on its upgrowth initial stage. That evolution is happen by virtue of European Union political position and first knowledge is have to recieve from European Union structures. Innovation policy like key of development policy is obtrusive in last years and active realization of that is started only in this time, when is available important European Union funding and to established on human based priorities of development. Main lacks is innovation system components is lagging behind and leaving unattended, where they are working apart from one in other and unconnected within framework of system. Lagging behinds reasons is lack of political will, nonintegration in European economical system and lack of knowledge and funding. Nearest perspectives of future provide most specific and clearer action on the innovation development level – there are clearly discernible political purposes, aids and propsective results which are possible in the result of common collaboration of the state, society and private structure.
State growth possibilities within the innovation policy frameworks
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)