D. A. Krosbija dabas reliģijas analīze un izvērtējums - Simanovičs, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2018)
Darbā “D. A. Krosbija Dabas reliģijas analīze un izvērtējums” tiek apskatīts filozofijas profesora Donalda A. Krosbija izstrādātais reliģiskais naturālisms jeb “Dabas reliģija”, kuru viņš uzskata par ateistisku un vienlaikus reliģisku. Krosbijs bija prezbiteriāņu mācītājs, taču, teoloģijas un filozofijas studiju ietekmēts, zaudēja savu kristīgo pārliecību, atstāja mācītāja amatu un pievērsās akadēmiskajai karjerai. Lai arī Krosbijs uzsver, ka pasaules izprašanai un dzīves jēgas formulēšanai Dievs nav nepieciešams, īpašības un funkcijas, ko Krosbijs attiecina uz dabu, ir līdzīgas tām, kuras parasti tiek attiecinātas uz Dievu. Salīdzinot Dabas reliģiju ar panteismu, var redzēt, ka funkcionāli abi pasaules redzējumi ir ļoti līdzīgi, kas liek apšaubīt Krosbija ateismu. Viņa uzskatu struktūra joprojām ir teistiska.

This thesis, “Analysis and Evaluation of D. A. Crosby’s Religion of Nature”, examines the religious naturalism or Religion of Nature developed by professor of philosophy Donald A. Crosby, which he regards as atheistic and religious at the same time. Crosby was a Presbyterian pastor, who, influenced by theological and philosophical studies, lost his Christian faith and left the ministry to pursue an academic career. Although Crosby emphasizes that there is no need for God to understand the world and find the meaning of life, the properties and functions that Crosby attributes to nature are similar to those usually attributed to God. Comparing the Religion of Nature with pantheism, it transpires that functionally both worldviews are very similar. This makes Crosby’s atheism questionable. The structure of his beliefs is still theistic.
Analysis and Evaluation of D. A. Crosby’s Religion of Nature
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; D. A. Krosbijs; Baruhs Spinoza; reliģiskais naturālisms; teisms; panteisms