Izvairīšanās no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas krimināltiesiskie aspekti, piemērošanas problemātika un nepieciešamie grozījumi - Bušenieks, Juris (Latvijas Universitāte, 2013)
Izvairīšanās no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas, kā arī pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanas shēmas katru gadu rada zaudējumus valsts budžetam vairāku desmitu un pat simtu miljonu latu apmērā, taču atklātas tiek tikai dažas. Pētījuma mērķis ir izpētīt normatīvo regulējumu, tiesu praksi un atrast mehānismus konstatēto problēmu novēršanai. Pētījumā detalizēti tika aprakstīta vainīgo personu sodīšanas problemātika un izteikti ierosinājumi, kā arī apskatīti kvalifikācijas jautājumi, izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļu nomaksas, kvalificējot kopībā ar citiem noziedzīgiem nodarījumiem. Izpētītās izvairīšanās no nodokļu nomaksas shēmas tika detalizēti aprakstītas un piedāvāti risinājumi šo shēmu neitralizēšanai. Dažas no shēmām tika pievienotas darba pielikumā.

Avoidance of value-added tax payment and value-added tax fraud schemes each year leads to national budget loss the amount of several tens or even hundred million lats, but only few of them are discovered. The objective of the research is to explore the law regulation, case law and to find a mechanism to resolve this problem. In The research were viewed punishment problems and given solutions, and also were viewed qualification problems, to qualify avoidance of value-added tax with other crimes. Avoidance of value-added tax payment schemes where detailed described and were given solutions to neutralised this schemes. Some of them are added to this research.
The criminal aspects, problematic and necessary modifications in avaidance of paying value- added tax
Keywords: Juridiskā zinātne