3-4 gadīgu bērnu runas un valodas traucējumu izplatība - Krēķe, Agnese (Latvijas Universitāte, 2020)
Diplomdarba nosaukums: 3 – 4 gadīgu bērnu runas un valodas traucējumu izplatība. Diplomdarba autore: Agnese Krēķe. Pētījuma mērķis: teorētiski pamatot un praktiski izpētīt, kādi valodas traucējumi sastopami 3 - 4 gadus veciem bērniem un noteikt to izplatību. Pētījuma objekts: sastopamākie valodas traucējumi un to izplatība. Pētījuma priekšmets: 3 – 4 gadīgu bērnu valodas traucējumi. Pētījuma uzdevumi: 1. Analizēt literatūru par pētāmo problēmu. 2. Izpētīt 3 – 4 gadus vecu bērnu runas un valodas attīstības likumsakarības. 3. Apkopot un aprobēt metodikas runas traucējumu noteikšanai 3 – 4 gadus veciem bērniem. 4. Veikt pētījumu un apkopot rezultātus. Darbā izmantotās metodes: 1. Teorētiskā: pedagoģiskās un psiholoģiskās literatūras analīze; 2. Empīriskā: novērošana un rezultātu analīze; 3. Matemātisko datu statistiskā analīze. Lai darba autore sasniegtu pētījuma mērķi, darba pirmajā daļā tiek atklātas daţādu autoru, psihologu atziľas par runas un valodas traucējumiem, tās attīstību un veicināšanu. Kā arī trīs līdz četru gadīgu bērnu attīstības raksturojums. Otrajā daļā tiek atspoguļots , pirmsskolas iestādes darbinieku aptaujas rezultāti par bērnu runas un valodas attīstību. Diplomdarba apjoms: 57 lapas, 16 attēli, 5 tabulas, 5 pielikumi, izmantoti 46 informācijas un literatūras avoti. Pētnieciskais jautājums: kādi runas un valodas traucējumi 3 – 4 gadus veciem bērniem ir visizplatītākie Atslēgas vārdi: 3 - 4 gadus veci bērni, valodas un runas attīstība, valodas un runas attīstības traucējumi, valodas un runas traucējumu izplatība, pirmsskola.

Title of diploma paper: Prevalence of speech and language disorders for 3 and 4 years old children. Author of diploma paper: Agnese Krēķe. Aim of researh: theoretically substantiate and practically exploring what language disorders found in 3 – 4 years old children and determine their prevalence. Object of research: the most common language disorders and their prevalence. Subject of research: Language disorders for 3 – 4 years old children. Tasks of research: 1. To analyze literature on the problem being researched. 2. To research the regularities of children`s speech and language development. 3. To summarize and approbate methodologies for detection of speech disorders for children aged 3 - 4 years. 4. To do research and summarize results. Methods used in research: 1. Theoretical: analysis of pedagogical and psychological literature; 2. Empirical: observation and analysis of results; 3. Statistical analysis of mathematical data. In order to achieve the aim of research, the first part of research reveals the conclusions of various authors and psychologists about speech and language disorders, its development and promotion. As well, the developmental characteristics of 3 - 4 year old children. The second part of the research reflects the results of the pre - school staff survey on children`s speech and language development. Volume of diploma paper: 57 pages, 16 pictures, 5 tables, 5 annexes, 46 sources of information and literature were used. Question of research: which speech and language disorders are most common, children aged 3-4 years. Key words: 3 - 4 years old children, language and speech development, language and speech development disorders, prevalence of language and speech disorders, pre - school.
Prevalence of Speech and Language Disorders in 3-4 Year Old Children
Keywords: Pedagoģija; 3 - 4 gadus veci bērni; valodas un runas attīstība; valodas un runas attīstības traucējumi; valodas un runas traucējumu izplatība; pirmsskola