Latvijas-Padomju Savienības politiskās attiecības (1939.g-1940.g) - Ābele, Anete (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba autore ir studente Anete Ābele. Darba tēma ir Latvijas – Padomju Savienības politiskās attiecības 1939.g – 1940.g. Tēma skatīta pieņemot, ka dotajā laika posmā īstenotie PSRS plāni pret Latviju bija izplānoti jau vairākus gadus pirms tam. Svarīgs avots šī pieņēmuma pamatā ir 1938.gada PSRS armijas karte. Darba mērķis ir: pamatojoties uz avotiem un literatūru kritiski izvērtēt Latvijas – PSRS politiskās attiecības laikā no 1939.gada augusta – 1940.gada jūnijam.Tika secināts, ka Latvijas ārpolitiskās manevrēšanas iespējas apgrūtināja valstī valdošais režīms, iepriekšējos gados neīstenotās iespējas un nevienlīdzība ar PSRS. PSRS skaidrā, nekļūdīgā virzība uz mērķu īstenošanu norādīja, ka politiskā stratēģija nebalstās uz spontānu situācijas izmantošanu, bet sakņojas rūpīgi izstrādātā plānā.

Author is master's student Anete Abele.Title of master’s paper is: Political Relations between Latvia and Soviet Union (1939-1940).Question viewed on the assumption that for the time being USSR’s implemented plans for Latvia were planned many years before. An important source for this assumption is 1938 map of the Soviet army.The purpose is: based on archive sources and literature critically evaluate Latvian - Soviet political relations from august 1939.–june 1940.Main conclusions are that Latvian foreign policy difficulties to maneuver in this time period were because of regime, in previous years unused opportunities and inequality with the USSR when it comes to strategy.USSR’s clear, infallible progress towards, means that political strategy is not based on the spontaneous use of the situation, but is rooted in carefully developed plan.
Political Relations between Latvia and Soviet Union (1939-1940)
Keywords: Vēsture