Pagaidu aizsardzība pret vardarbību un policijas lēmums par nošķiršanu. - Volkovs, Oļegs (Latvijas Universitāte, 2022)
Vardarbība ģimenē arvien ir izplatīta Latvijā. Lai gan 2014.gada 31.martā stājušies spēkā grozījumi vairākos normatīvajos tiesību aktos, ar kuriem Latvijā tika ieviests pilnīgi jauns tiesību aizsardzības veids – pagaidu aizsardzība pret vardarbību, esošā situācija pierāda, ka esošais regulējums jāturpina pilnveidot. Latvijas tiesību sistēmai izstrādātais tiesisks mehānisms, ar civiltiesiskiem un administratīviem līdzekļiem vērsties pret vardarbības situācijām ģimenē ir pierādījis, ka izstrādātais tiesiskais regulējums sasniedz savu mērķi, tomēr tiesiskais regulējums ir jāturpina pilnveidot, konstatējot nepilnības. Maģistra darba mērķis ir izpētot policijas lēmuma par nošķiršanu kā pagaidu vardarbības risināšanas veidu, apzināt problēmjautājumus un izvirzīt priekšlikumus to risinājumam. Darba mērķa sasniegšanai tiek izvirzīti šādi uzdevumi: 1) analizēt vardarbības jēdzienu un tiesisko regulējumu starptautiskajos dokumentos un normatīvajos aktos Latvijā; 2) pētīt policijas lēmuma par nošķiršanu tiesiskā regulējuma aspektus; 3) izpētīt policijas lēmuma par nošķiršanu izpildes kontroli un pārsūdzēšanas kārtību.

Domestic violence continues to be widespread in Latvia. Although a number of legislative amendments have entered into force since 31 March 2014, which introduced a completely new form of legal protection in Latvia – temporary protection against violence. The current situation demonstrates that the existing framework needs to be further improved. The legal mechanism developed for the Latvian legal system, to address domestic violence by civil and administrative means, has shown that the legal framework developed is achieving its objective. However, the legal framework needs to be further improved by identifying shortcomings. The aim of the Master's work is to explore the way how the police makes a decision on the separation, to identify issues and put forward proposals to address temporary violence. To achieve the aim of the work, the following objectives are identified: 1) analyse the concept of violence and the legal framework in international documents and regulatory enactments in Latvia; 2) to study aspects of the legal framework of the police decision on unbundling; 3) investigate the control of the enforcement of the police decision on the separation and the procedures for appealing.
Temporary protection against violence and police decision on separation.
Keywords: Tiesību zinātne; pagaidu aizsardzība pret vardarbību; lēmums par nošķiršanu; administratīvais; process