Piedošanas, subjektīvās labklājības un uztvertās attiecību kvalitātes saistība - Plauča, Ilze (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā tiek apskatīti piedošanas, uztvertās attiecību kvalitātes un subjektīvās labklājības saistība. Piedošana tiek aplūkota M.Makkuloka (McCullough) izstrādātā modeļa ietvaros, ka piedošana ir atriebības, izvairīšanās un labvēlības motivācijas izmaiņu komplekss. Uztvertās attiecību kvalitātes komponentes ir apmierinātība ar attiecībām , nodošanās, intimitāte jeb tuvība, uzticēšanās, kaislība un mīlestība (Fletcher et al). Subjektīvās labklājības modelis tiek aplūkots Dīnera (Diener) teorijas modeļa ietvaros – tā ir apmierinātība ar dzīvi, pozitīva noskaņojuma dominēšanu un izvairīšanos no negatīvām emocijām. Šīs komponentes tiek skatītas partnerattiecību kontekstā, kāda ir to saistība pāra iekšienē, kas labāk ļauj izprast partneru pāra viedokļu dinamiku. Tiek izmantota TRIM-18 aptauja piedošanas noteikšanai, PRQC uztvertās attiecību kvalitātes noteikšanai, un SWL un PANAS subjektīvās labklājības noteikšanai. Pētījuma rezultāti norāda, ka piedošanai ir cieša saistība ar uzticību, un tā saistās ar intimitāti un apmierinātību ar attiecībām. Tādas attiecību kvalitātes kā intimitāte un apmierinātība ar attiecībām ir saistītas ar subjektīvo labklājību.. Rezultāti parāda, ka pāru iekšienē pastāv cieša saskaņa piecos no sešiem attiecību kvalitātes vērtējumiem, un tie ir: apmierinātība ar attiecībām, intimitāte jeb tuvība, kaislība, uzticība un mīlestība. Saskaņa ir arī divos piedošanas rādītājos, atriebības un izvairīšanās motivāciju vērtējumos. Pētījumā tik konstatētas dzimumatšķirības vērtējumā par apmierinātību ar dzīvi, apmierinātību ar attiecībām un pozitīvā afekta vērtējumā. Atslēgas vārdi: piedošana, uztvertā attiecību kvalitāte, subjektīvā labklājība, partnerattiecības

Forgiveness, perceived relationship quality and subjective well-being have been examined in this work. Forgiveness consists of complex of changes of revenge motivation, avoidance motivation and benevolence motivation (McCullough, 1998). Perceived relationship quality components are relationship satisfaction, commitment, intimacy, trust, passion and love (Fletcher et al, 2000). Subjective well-being consists of satisfaction with life, positive affect prevalence and avoidance from negative affects (Diener, 2002). These factors were examined in context of couples. TRIM-18 questionnaire have been used to examine forgiveness, PRQC – for relationship quality measurement, and PANAS and SWL to measure subjective well-being. The results of research shows that close relation exist between forgiveness and trust, intimacy and relationship satisfaction. Intimacy as one of relationship quality has been correlated with subjective well-being. Results show firm coherence of five from six relationship quality evaluations: relationship satisfaction, intimacy, passion, trust, and love inside couple. Coherence exists in evaluation of two forgiveness constructs: avoidance and revenge motivations. Gender differences exist in evaluation of life satisfaction, relationship satisfaction and positive affects. Key words: forgiveness, perceived relationship quality, subjective well-being, partnership
Relationship of forgiveness, subjective well-being and perceived relationship quality
Keywords: Psiholoģija