Apvienotās kuģniecības akciju sabiedrības izveidošanās un darbība no 1937. līdz 1940.gadam - Ķikuts, Kristiāns Ralfs (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētijums ir veikts par historiogrāfijā gandrīz neaplūkotu tēmu- Apvienoto kuģniecības akciju sabiedrību. Darbs balstās primāri uz nepublicētiem arhīva materiāliem. Darba mērķis ir izpētīt un analizēt Apvienotās kuģniecības akciju sabiedrības izveides apstākļus, tās darbības virzienus un izvērtēt, cik lielā mērā tika sasniegti uzņēmuma sākotnējie mērķi. Darbā secināts, ka šīs sabiedrības darbība palīdzēja stabilizēt Latvijas kuģniecības nozari laikā, kad to bija skārušas pasaules ekonomiskās krīzes sekas. Šīs sabiedrības nozīme bija spēja koncentrēt kapitālu un modernizēt Latvijas floti. Šī sabiedrība kalpoja kā piemērs tam, kā valsts un privātais sektors var sadarboties, veidojot saimniecības nozari.

The research focuses on a topic that has been almost entirely overlooked in historiography— the United Shipping Joint Stock Company. The work is primarily based on unpublished archival materials. The aim of the thesis is to examine and analyze the circumstances surrounding the establishment of the company, its areas of operation, and to evaluate the extent to which the company's initial goals were achieved. The study concludes that the activities of this company helped stabilize Latvia’s shipping industry at a time when it was affected by the consequences of the global economic crisis. The significance of the company lay in its ability to concentrate capital and modernize Latvia’s fleet. This company served as an example of how the state and private sector can cooperate in developing an economic sector.
Establishment and operation of the United Shipping Joint Stock company from 1937 to 1940
Keywords: Vēsture un arheoloģija; AKAS; Tonnāža; Rēderi; Kuģi; Lati