Rīgas pilsētvides ekosistēmās balstīta publiskās ārtelpas pielāgošana apputeksnētājiem - Fonteina-Kazeka, Maija (Latvijas Universitāte, 2022)
Pieaugot iedzīvotāju skaitam pilsētvidē, vides un dabas aizsardzība aizvien kļūst arī aktuālāka pilsētvidē. Latvijā 2018. gadā 68% iedzīvotāju mitinājās pilsētu teritorijās, ar vien uzrādot augošu tendenci. Līdz ar to mūsdienu pilsētplānošana saskaras ar izaicinājumiem pilsētas fiziskos un sociālekonomiski veidojošos apstākļus harmonizēt ar vides aizsardzību. Arī Rīgas pilsētas publiskās ārtelpas pielāgošana, lai veicinātu bioloģisko daudzveidību lokāli un reģionāli, nodrošinot sugu migrācijas iespējas ar zaļajiem koridoriem, ir pilsētvides plānotāju dienas darba kartības jautājums. Maģistra darbs “Rīgas pilsētvides ekosistēmās balstīta publiskās ārtelpas pielāgošana apputeksnētājiem” izstrādāts ar mērķi paaugstināt Rīgas Centra apkaimē bioloģiski vērtīgas zālāju teritorijas, veicināt ekosistēmu pakalpojumu nodrošinājuma daudzveidību un kvalitāti, vienlaikus teritorijā nodrošinot multifunkcionālas rekreācijas iespējas dažādām sabiedrības grupām. Maģistra darba galvenie uzdevumi vērsti analizēt bioloģiskās daudzveidības un ekosistēmu pakalpojumu nozīmi pilsētvidē, veikt Rīgas pilsētas bioloģiskās daudzveidības esošā stāvokļa izvērtējumu, analizēt kā Rīgas pilsētas attīstības stratēģiskie dokumenti atbalsta un veicina bioloģiskās daudzveidības līdzpastāvēšanu publiskā ārtelpā, iepazīties ar labās prakses piemēriem kā urbanizētā vidē veicināt dabas aizsardzību, veikt sabiedrības anketēšanu, lai noskaidrotu iedzīvotāju viedokli par pilsētvides dabiskošanu, definēt galveno problēmu, kas virza nepietiekamu bioloģiski daudzveidīgu teritoriju apjomu Rīgas pilsētā, izstrādāt problēmu risinošu projekta priekšlikumu un projekta tehniski-ekonomisko pamatojumu, projekta rokasgrāmatu un plānošanas dokumentāciju, noteikt projekta uzraudzības metode, analizēt un attēlot projektu MS Project programmatūrā. Maģistra darba iedalīts trīs daļās. Pirmā daļa vērsta uz bioloģiskās daudzveidības nozīmi pilsētvidē analīzi, Rīgas pilsētas dabiskuma pakāpes izvērtējums un iedzīvotāju anketēšanas analīze. Otrā daļā tiek definēti projekta mērķi un alternatīvie risinājumi mērķu sasniegšanai, definēts piemērotākais projekts, balstoties uz finanšu un stratēģiskās nozīmes izvērtējumu, izstrādāts produkta apraksts. Trešā daļa sastāv no projekta starta un projekta rokasgrāmatas, apkopoti iegūtie rezultāti, veikti secinājumi un izstrādāti priekšlikumi. Atslēgvārdi: bioloģiskā daudzveidība, apputeksnētāji, ekosistēmu pakalpojumi, publiskā ārtelpa, labiekārtojums, Rīga.

As the urban population grows, environmental and nature protection are becoming increasingly important in the urban environment. In 2018, 68% of the population of Latvia lived in urban areas, showing an increasing trend. Consequently, modern urban planning faces the challenge of harmonising the physical and socio-economic conditions of the city with environmental protection. Adapting the public outdoor space of the city of Riga to promote biodiversity locally and regionally, providing opportunities for species migration through green corridors is also an issue on the agenda of urban planners. The master's thesis “Riga’s urban public outdoor space adaptation based on ecosystems for pollinators” has been developed with the aim to increase biologically valuable grassland areas in the vicinity of Riga city centre, to promote diversity and quality of ecosystem services, while providing multifunctional recreation opportunities for various groups of society. The main tasks of the master's thesis are to analyse the importance of biodiversity and ecosystem services in the urban environment, to assess the current state of the biodiversity in Riga city, to analyse how strategic documents of Riga city development support and promote the coexistence of biodiversity in public space, to get acquainted with good practice examples on how to promote nature protection in the urban environment, to conduct a public survey to find out the opinion of the population about the naturalisation of the urban environment, to define the main problem driving insufficient biodiversity in the city of Riga, to develop a project proposal for solving of the problem and project feasibility study, project manual and planning documentation, project monitoring method, to analyse and display the project in MS Project software. The master's thesis is divided into three parts. The first part focuses on the analysis of the importance of biological diversity in the urban environment, the assessment of the degree of naturalness of the city of Riga and the analysis of the population survey. The second part defines the project objectives and alternative solutions to achieve the objectives, defines the most suitable project, based on the assessment of financial and strategic significance, developed a product description. The third part consists of the project start-up and project manual, summarises the results obtained, draws conclusions and develops proposals. Keywords: biodiversity, pollinators, ecosystem services, public outdoor space, territorial improvements, Riga.
Riga's urban public outdoor space adaptation based on ecosystems for pollinators
Keywords: Vadībzinātne; bioloģiskā daudzveidība; apputeksnētāji; ekosistēmu pakalpojumi; publiskā ārtelpa; labiekārtojums