Jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu vārdu krājuma paplašināšana muzikālās rotaļās - Mertena, Rebeka (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba tēma: “Jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu vārdu krājuma paplašināšana muzikālās rotaļās”. Darba autors: Rebeka Mertena Mērķis: analizēt zinātnisko literatūru un veikt empīrisko pētījumu par jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu vārdu krājuma paplašināšanu muzikālās rotaļās. Uzdevumi: 1.Analizēt zinātnisko literatūru par jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu vārdu krājuma specifiku. 2.Analizēt zinātnisko literatūru par muzikālu rotaļu nozīmi jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu valodas attīstības sekmēšanā. 3.Izstrādāt empīriskā pētījuma metodoloģiju. 4.Veikt pedagoģisko izmēģinājuma darbību. 5.Analizēt un apkopot iegūtos pētījuma rezultātus. Pētījuma jautājums: Kā ar muzikālu rotaļu palīdzību tiek paplašināts jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu vārdu krājums? Pētījuma teorētiskā daļa balstoties uz M. Montesori, Ē. Kalvāna, I. Miltiņas, B. Brices, D. Lieģenieces un citu autoru atziņām, tiek izzināta un analizēta bērnu runas, valodas attīstība jaunākajā pirmsskolas vecumā, kā arī muzikālu rotaļu nozīme jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu vārdu krājuma sekmēšanā. Pētījuma empīriskajā daļā tika izstrādāti runas un valodas izvērtēšanas kritēriji un to rādītāji pēc kuriem tika izvērtēta jaunākās pirmsskolas vecuma bērnu grupas runas un valodas attīstība pirms un pēc pētījuma veikšanas. Tika veikta regulāra jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu novērošana, lai apkopotu un analizētu iegūtos rezultātus, veiktu secinājumus. Pētījuma empīriskajā daļā tika atbildēts pētījuma jautājums. Atslēgas vārdi: runa, valoda, muzikāla rotaļa, vārdu krājums Kvalifikācijas darbs sastāv no 34 lappusēm, tajā iekļautas 8 tabulas, 4 pielikumi, izmantoti 26 literatūras un citi avoti.

The topic of the qualifying paper: “Expanding the Vocabulary of Younger Preschool Children via Musical Play”. Author of the paper: Rebeka Mertena Purpose: to analyze the scientific literature and to conduct an empirical study on the expansion of the vocabulary of younger preschool children via musical play. Tasks: 1. To analyze the scientific literature on the specifics of the vocabulary of younger preschool children. 2. To analyze the scientific literature on the role of musical play in promoting vocabulary build-up of younger preschool children. 3. To develop an empirical research methodology. 4. To carry out a pedagogical testing activity. 5. To analyze and summarize the obtained results of the research. Question of the research: How to expand the vocabulary of younger preschool children with the help of musical play? The theoretical part of the research is based on the findings of M. Montessori, E. Kalvāns, I. Miltiņa, B. Brice, D. Lieģniece and other authors, the development of the speech and vocabulary of the younger preschool children was explored and analyzed, as well as the role of musical play in promoting vocabulary build-up of younger preschool children was defined in the theoretical part of the research. In the empirical part of the research, the speech and language evaluation criteria and their indicators were developed, according to which the speech and vocabulary build-up of the younger preschool children was evaluated before and after the research. Regular observation of younger preschool children was carried out in order to collect and analyze the obtained results, to draw conclusions. The empirical part of the study contains the answer to the research question. Key words: speech, language, musical play, vocabulary The qualification paper consists of 34 pages, it includes 8 tables, 4 appendices, 26 literature and other sources were used.
Expanding the vocabulary of younger preschool children via musical play
Keywords: Izglītības zinātnes; runa; valoda; muzikāla rotaļa; vārdu krājums