Eiro ieviešanas plusi un mīnusi Latvijā - Kaldovska, Viola (Latvijas Universitāte, 2010)
Diplomdarba tēmas nosaukums ir „Eiro ieviešana Latvijā plusi un mīnusi”. Latvija kopš 2004. gada 1. janvāra ir Eiropas Savienības dalībvalsts un ir uzsākusi gatavošanās procesu tam, lai veicinātu Latvijas integrāciju Eiropas Savienībā un pievienotos vienotajai eirozonai. Eirozonas izveidi, savukārt, ir noteikuši daudzi faktori, galvenokārt, meklējumi pēc stabilitātes, drošības un neatkarības monetārās politikas īstenošanā, kā arī Eiropas valstu centieni izveidot stipru valstu savienību Eiropā. Eirozona balstās uz optimālo valūtas zonu teoriju, kurā ir minēti gan riski, gan ieguvumi, kurus valstis saņem, esot un izmantojot vienoto valūtu. Diplomdarba mērķis ir pamatot eiro nepieciešamību Latvijā, noteikt priekšrocības un zaudējumus, esot vienotajā valūtas sistēmā, kā arī apzināt problēmas un sniegt priekšlikumus eiro drīzākai ieviešanai Latvijā. Darba pirmajā teorētiskajā daļā ir aplūkota optimālo valūtas zonu teorija, tās pirmsākumi, kā arī vienotas valūtas jēdziens, nepieciešamība un izveidošanās cēloņi. Šajā daļā ir sniegti priekšnosacījumi, lai optimālā valūtas zona spētu eksistēt pilnvērtīgi, kā arī sniegti paskaidrojoši piemēri un aplūkoti Mārstrihtas konverģences kritēriji. Ir skaidrs, ka eiro netika ieviests vienā dienā . Tāpēc autors sniedz informāciju par valūtas sistēmām pirms eirozonas. Eirozonas izveide nav notikusi pati par sevi, tā ir daļa no Eiropas Savienības valstu savstarpējās integrācijas. Ka arī tiek aplūkota eiro vēsture. Darba otrā analītiskā daļa ir balstīta uz izvirzīto mērķi. Autors aplūko Latvijas atbilstību optimālās valūtas zonas priekšnosacījumiem, kuri ir monetārās politikas vienotība, valsts industriālā struktūra, ekonomikas atvērtība, darbaspēkā mobilitātes, cenu un algu elastība. Autors analizē Mārstrihtas konverģences kritēriju izpildi Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Te arī parādās problēmas, ar kurām Latvija saskaras ceļā uz eiro. Darba autors analītiskajā daļā pamato eiro ieviešanas nepieciešamību, kā arī iespējamos zaudējumus, kurus Latvija saņem, atliekot eiro ieviešanu. Tāpat autors aplūko galvenos reglamentējošos normatīvos aktus, ar kuriem saistās eiro ieviešana un eiro ieviešanas mehānismu. Darba trešajā praktiskajā daļā autors sniedz trīs eiro ieviešanas prognozes- optimistisko, reālistisko un pesimistisko, kā arī aplūko Mārstrihtas kritēriju izpildi nākotnē. Autors sniedz priekšlikumus un risinājumus, lai Latvija spētu izpildīt fiskālos konverģences kritērijus, ar kuru izpildi Latvijai ir nopietnas grūtības. Izstrādājot šo darbu darba autors ir nonācis pie tādiem būtiskiem secinājumiem, ka eiro ieviešanai ir nopietns pamatojums, ka arī eirozona ir balstīta uz teoriju par optimālajām valūtas zonām, ka tā ir saistīta ar noteiktiem riskiem un draudu novēršanas pasākumiem, ka eiro ieviešana Latvijā būs kā atalgojums par savas ekonomikas sakārtošanu, makroekonomikas stabilitātes nodrošināšanu. Diplomdarbs sastāv no 92 lapām, kurās ir iekļauts 22 attēls, 8 tabulas. Autors ir izmantojis 58 bibliogrāfiskos avotus. Anotācija Diplomdarba tēmas nosaukums ir „Eiro ieviešana Latvijā plusi un mīnusi”. Latvija kopš 2004. gada 1. janvāra ir Eiropas Savienības dalībvalsts un ir uzsākusi gatavošanās procesu tam, lai veicinātu Latvijas integrāciju Eiropas Savienībā un pievienotos vienotajai eirozonai. Eirozonas izveidi, savukārt, ir noteikuši daudzi faktori, galvenokārt, meklējumi pēc stabilitātes, drošības un neatkarības monetārās politikas īstenošanā, kā arī Eiropas valstu centieni izveidot stipru valstu savienību Eiropā. Eirozona balstās uz optimālo valūtas zonu teoriju, kurā ir minēti gan riski, gan ieguvumi, kurus valstis saņem, esot un izmantojot vienoto valūtu. Diplomdarba mērķis ir pamatot eiro nepieciešamību Latvijā, noteikt priekšrocības un zaudējumus, esot vienotajā valūtas sistēmā, kā arī apzināt problēmas un sniegt priekšlikumus eiro drīzākai ieviešanai Latvijā. Darba pirmajā teorētiskajā daļā ir aplūkota optimālo valūtas zonu teorija, tās pirmsākumi, k

The title of a degree work is „Euro introduction plus and minuses in Latvia”. Latvia is a member country of European Union and has begun a process of preparing for implementing euro and raising integration in European Union and euro zone. Many factors like necessity of stability, safety and independence in realization of monetary politics has established foundation of euro zone. European countries are searching for strong union in Europe. Euro zone is based on theory of optimum currency areas, which comprises risks and benefits member countries gain from using unified currency. The main point of degree work is reason for euro in Latvia, basic advantages and disadvantages of being in optimum currency area, figuring out main problems of implementing process of euro in Latvia and proposals for faster joining euro zone. First theoretical part of degree work describes theory and prehistory of optimum currency areas, necessity of unified currency and reasons of its establishing. This part also shows the basic conditions for subsistence of optimum currency area. The author gives examples and shows Maastricht convergence criterions. It is well known, that euro didn’t come in to usage in one day. That is why author describes currency systems before euro zone. Euro zone is part of integration in Europe Union and that is why author gives information about integration levels in union and tendency of its growth. And about euro history. The analytic part is based on the main point of degree work. Author analyses accordance of Latvia to basic conditions for subsistence of optimum current area like unification of monetary politics, industrial structure of country, openness of economics, mobility of labor, elasticity of prices and wages. Author analysis accomplishment of Maastricht convergence criterions. Author compares performance of Latvia, euro zone and Baltic States- Lithuania and Estonia. Many problems appear of Latvia’s way to euro zone. Author describes the necessity of euro in Latvia and figures out probably losses, which Latvia meets delaying process of joining euro zone. Author shows and analysis the main normative documentation connected with the process and mechanism of implementing euro. In the third part of degree work author shows three forecasts of joining euro zone- optimistic, realistic and pessimistic, figures out performance of Maastricht criterions in the future. Author gives solutions and proposals to complete convergence criterions with which performance Latvia have serious problems. Completing degree work author draws out conclusions- implementing of euro has serious arguments and euro zone is based on theory of optimum currency areas. Euro zone is connected with certain risks and prevention of threats. Implementing of euro in Latvia will be the price for adjusting Latvia economics and for securing macroeconomic stability. Degree work consists of 92 pages, which include 22 pictures, 8 tables. Author uses 58 literature sources.
Eiro introduction plus and minuses in Latvia
Keywords: Ekonomika