Pusaudžu agresivitātes saistība ar vecāku audzināšanas stilu. - Dambe, Agnese (Latvijas Universitāte, 2007)
Šajā darbā tiek apskatīta viena no mūsdienu būtiskākajām problēmām- pusaudžu agresivitāte. Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp vecāku audzināšanas stilu un pusaudžu agresivitāti. Pētījuma izlasi veido 60 pusaudži (30 jaunietes un 30 jaunieši) no pilnām ģimenēm, vecumposmā no 15-17 gadiem. Pētījumā tika izmantotas divas pētījuma metodes- A.H. Bassa (A.H. Buss)- A. Darki (A. Durkee) aptaujas anketa agresīvu reakciju noteikšanai un Vecāku autoritātes novērtējuma aptauja (The Parental Authority Questionanaire- PAQ, Buri, 1991) vecāku audzināšanas stilu mērījumiem, kas ļauj no pusaudža viedokļa izvērtēt vecāku disciplinēšanas veidus. Tika veikts korelatīvs pētījums, kura rezultātā ir konstatētas statistiski nozīmīgas sakarības starp vecāku audzināšanas silu un pusaudžu agresivitāti. Apkopojot pētījumā iegūtos rezultātus, var secināt, ka pētījuma mērķis ir sasniegts, gūstot apstiprinošas atbildes uz izvirzītajiem pētījuma jautājumiem. Atslēgas vārdi: pusaudzis, agresivitāte, vecāku audzināšanas stili

In this research there will be overhaul one of the most essential problems nowadaysadolescent aggressiveness. The purpose of this research is to clarify connection between adolescent agressiveness and parenting style. There were 60 adolescents (30 girls and 30 boys) scale of age 15- 17 from complete families involved in this reserah. There were applied two methods in tis research- A.H. Buss- A. Durkee questionnaire to clarify aggressive reactions and Parental Authority Questionanaire- PAQ ( Buri, 1991) to clarify the parenting styles. There were managed correlative research and noticed significant connections between adolescent agressiveness and parenting style. Summarizing results it is possible to conclude that the purpose of tis research is acieved, obtaining affirmative answers on research questions. Key words: adolescent, aggressiveness, parenting styles
Relationship between Adolescent Aggressiveness and Parents Upbringing Style.
Keywords: Psiholoģija