Degvielas patēriņa un savstarpējas aizvietojamības iespēju analīze Latvijā - Harganova, Jana (Latvijas Universitāte, 2012)
Enerģija ir būtiskākā un svarīgākā 21. gadsimta dzīves sastāvdaļa. Degviela, kuru ražo no atjaunojamajiem un neatjaunojamajiem energoresursiem, mūsdienās ir nepieciešamība - tā ir ļoti vērtīga prece tirgū un tautsaimniecības attīstības pamats. Degvielu no neatjaunojamajiem enerģijas avotiem izmanto jau ne pirmo gadsimtu, savukārt atjaunojamo energoresursu izmantošana biodegvielas ražošanai joprojām nav attīstīta pilnā apmērā un līdz ar to netiek realizēts lielisks biodegvielas nozares potenciāls. Fosilās enerģijas izmantošanā svarīgākie negatīvie aspekti ir fosilo resursu ierobežojums pasaulē un vides piesārņojums. Katra valsts, attīstot atjaunojamo energoresursu ražošanu un pielietojumu, uzlabo valsts iedzīvotāju labklājības līmeni, no vienas puses, un nodrošina ekonomisko izaugsmi, no otras puses. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt degvielas veidus, analizēt degvielas cenu veidošanos, ka arī izpētīt degvielas gala patēriņu Latvijā un to izmaiņas nākotnē, veikt prognozes un noskaidrot biodegvielas nozares attīstību Latvijā. Atslēgvārdi: atjaunojamie energoresursi, neatjaunojamie energoresursi, degviela, biodegviela, cenas, patēriņš, prognozēšanas metodes.

Energy is an essential and one of the most important parts of people life in the 21st century. Fuel produced from renewable and non-renewable energy resources is an absolute necessity today, being an extremely valuable commodity on the market and a firm foundation for household development. Fuel from non-renewable energy sources has been used for many years, while the renewable energy production of biofuels is still not fully developed and thus falls short of a great potential for biofuels industry as a whole. One of the main drawbacks of using fossil energy is the limited available amount of fossil resources on the planet and an environmental pollution. Each country developing the production and the use of renewable energy resources improves the welfare of the population and stimulates economic growth. Bachelor thesis main objectives are to study different fuel types, to analyse the formation of fuel prices, as well as to explore Latvian fuel consumption now and in the nearest future with the help of forecasting. Keywords: renewable energy, non-renewable energy, fuel, biofuel, prices, consumption, forecasting methods.
Fuel consumption and mutual interchangeability options analysis in Latvia
Keywords: Vadībzinātne