Projekts: Digitālās organizācijas “SakonDAO” izveide - Bērziņš, Sandijs (Latvijas Universitāte, 2023)
Projekta mērķis ir izveidot decentralizētu autonomu organizāciju “SakonDAO”, kas darbosies digitālo aktīvu vidē, izstrādājot virtuālo azartspēļu programmatūru. Darba autora mērķis ir izpētīt jaunas uzņēmējdarbības formas digitālo aktīvu vidē, kas tendētas uz darījumu izpildi starp divām pusēm, bez trešo pušu iesaistes. Organizācija paredz darboties tikai digitālo aktīvu vidē, izmantojot tikai digitālos aktīvus tās pamatdarbībā, nodrošinot savu darbību ar gudrajiem līgumiem, kas arī garantēs caurspīdīgu un pierādāmi-godīgu pieredzi patērētājiem. Divi dibinātāji kopīgi investēs 50 000 USDC, no kuriem 25 000 USDC tiks izmantoti, lai nodrošinātu organizācijas finansējuma piesaisti decentralizētā biržā “Uniswap”, izmantojot likviditātes pāri. Līgumstrādnieki tiks kompensēti ar organizācijas daļām un USDC stabilo-valūtu. Organizācija paredz izmantot līgumstrādniekus un inovatīvas tehnoloģijas, lai vestu savu pamatdarbību. Tirgus prognozes norāda uz nozīmīgu izaugsmes potenciālu virtuālo azartspēļu nozarē un digitālo aktīvu vidē. Mārketinga stratēģija tiks koncentrēta organiskā iesaistes mārketingā, izmantojot digitālā satura veidotājus. Finanšu prognoze paredz, ka organizācija darbosies ar zaudējumiem pirmajā darbības gadā 22 760 USDC apmērā, bet sasniedzot pozitīvu naudas plūsmu otrajā darbības gadā 528 489 USDC apmērā. Trešajā darbības gadā, paplašinot produktu loku, organizācija plāno strādāt ar peļņu 3 840 042 USDC apmērā, kā arī izmaksājot dividendes 2 402 735 USDC apmērā daļu turētājiem. Organizācijas finanšu prognoze tika novērtēta ar NPV 3 731 668.33 USDC apmērā, izmantojot diskonta likmi 12%. Organizācijas IRR sastādīja 436.21%. Darba autors ir aprakstījis riska vadības metodoloģiju.

The project proposes the establishment of "SakonDAO," a decentralized autonomous organization operating in the digital asset ecosystem, specifically in online gambling software. The author aims to explore new entrepreneurial opportunities within this ecosystem, leveraging transactionality without third-party involvement. The organization plans to operate solely within the digital asset ecosystem, utilizing smart contracts for transparent and provably-fair experiences. Two founders will invest 50 000 USDC, attracting additional investor capital through a liquidity pool in "Uniswap." Contractors will be compensated with shares and USDC stablecoin. The organization plans to expand its operations, hire contractors, and use innovative technologies. Market forecasts indicate significant growth potential for online gambling and the digital asset ecosystem. The marketing strategy focuses on organic engagement farming and utilizing influencers. Financial forecasts predict a loss, amounting to 22 760 USDC, in the first year, followed by profitability and positive cash flow of 528 489 USDC, in the second year, and a profit of 3 840 042 USDC, in year three, including a dividend payout of 2 402 735 USDC to the shareholders of the organization. The financial forecast indicates a NPV of 3 731 668.33 USDC, using a discount rate of 12%. The IRR has been identified at 436.21%. Risk control methodologies have been outlined.
Project for the Establishment of the Digital Organization “SakonDAO”
Keywords: Finanses un kredīts; investīciju projekts; digitālie aktīvi; blokķēde; DAO; finanšu plānošana