Izdegšanas sindroma saistība ar stresa pārvarēšanas stratēģijām medicīnas māsām - Laugale, Lita Bella (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī bakalaura darba pētījuma mērķis ir noskaidrot, kādas saistības pastāv starp izdegšanas sindromu un stresa pārvarēšanas stratēģiju lietojumu medicīnas māsu vidū. Pētījumā piedalījās 50 medicīnas māsas no dažādām Latvijas slimnīcām ar vidējo vecumu 32,96 gadi (SD 10,99). 92% izlases bija sievietes. 72% respondenti norādīja augstākās izglītības līmeni. Pētījumā tika izmantoti trīs instrumenti: Stresa pārvarēšanas stratēģiju aptauja, Maslakas izdegšanas aptauja – Vispārīgā aptauja, Izdegšanas klīnisko apakštipu aptauja. Spīrmena korelāciju koeficientu aprēķina rezultātā tika iegūtas statistiski nozīmīgas pozitīvas sakarības starp izdegšanu un fokusēšanos uz emocijām un atbrīvošanos no tām, kā arī ar vairākām izvairīšanās stratēģijām – noliegumu, neiesaistīšanos rīcība un alkohola vai narkotiku lietošanu.

The aim of this Bachelor’s Thesis is to clarify the relationship between burnout syndrome and the use of coping strategies among nurses. The study involved 50 respondents from different Latvian hospitals with an average age of 32,96 (SD 10,99). 92% of the sample was women. 72% of respondents indicated the level of higher education. The study used three inventories: The Coping Orientation of Probleam Experience Inventory (COPE), Maslach Burnout Inventory – General Survey, (MBI – GS), Burnout Clinical Subtype Questionnaire, (BCSQ – 36). The calculation of Spearman’s correlation coefficients resulted in statistically significant positive relationships between burnout and focusing on emotion and getting rid of them, as well as a number of avoidance strategies – denial, non-involvement and alcohol or drug use.
The Relationship Between Burnout Syndrome and Coping Strategies Among Nurses
Keywords: Psiholoģija; Izdegšanas sindroms; Stresa pārvarēšanas stratēģijas; Medicīnas māsas; Burn-out syndrome; Coping strategies