Sabiedrisko organizāciju loma Turcijas pievienošanās procesā ES. - Karacan, Ömer Faruk (Latvijas Universitāte, 2016)
"Pilsoniskās sabiedrības organizācijas" ir vienas no būtiskākajiem spēlētājiem pēdējā laika sarunu procesos ar Turciju un ES. Eiropas Savienība pievērš lielu uzmanību tam, lai veidotu kontaktu un sadarbotos ar pilsoniskās sabiedrības organizācijām kandidātvalstīs. Šajā kontekstā Turcija, kā kandidātvalsts, cenšas turpināt šo procesu pilsoniskās sabiedrības dialoga ietvaros, kas pirms tam ir ticis palēnināts politiskās situācijas dēļ, lai gan Turcijas ES kandidatūra ir kalpojusi par kritisku izvērtējumu Turcijas PSO vēsturiskajam insitucionālismam. Vēl jo vairāk, ES Eiropas Komisijas ģenerālsekretārs un Eiropas Komisijas delegācija Turcijā cenšas paātrināt procesu ar daudzveidīgiem projektiem un programmām. Šī pētījuma mērķis ir izskaidrot Pilsoniskās sabiedrības organizāciju (PSO) vispārējo spēku un pienākumus lai pastiprinātu atbildību Turcijā, kā arī kas ir nepieciešms, lai nodrošinātu ilgtspējīgu PSO lomu demokrātiskā procesā. Šajā pētījumā arī tiek apskatīts Turcijas iestāšanās process ES, kādēļ ES ir nepieciešams veidot dialogu ar pilsonisko sabiedrību, kāda loma un ietekme ES ir pilsoniskajai sabiedrībai, kā un kādēļ Nevalstiskajām organizācijām Turcijā vajadzētu piedalīties pievienošanās procesā, ar kādām grūtībām var nākties saskarties šajā procesā, un ko var darīt, lai novērstu šo grūtību rašanos. Šajā pētījumā tiek parādīts, ka pilsoniskā sabiedrība Turcijā neizpilda paredzēto lomu valsts demokrātiskajā konsolidācijas procesā, kā arī attiecībā uz virzību integrācijai Eiropā. Neskatoties uz to, Pilsonisko sabiedrības orhanizāciju iesaistīšanās ES integrācijā izpaužas caur pragmatismām un mērķtiecīgām aktivtātēm, piemēram, resursu palielināšanu, fondu piesaisti vai fondu nodrošināšanu, kā arī pro-ES kampaņām.

"Civil Society Organizations" are one of the significant player of recent issues while the Turkey’s EU negotiation process. European Union cares a lot about being in communication and cooperation with civil society organizations in the candidate countries. In this context, Turkey as a candidate country tries to continue the process within the framework of a Civil Society Dialogue, which has been slowed because of its current political agenda. Even though Turkey’s EU candidacy has served as a critical juncture for the evolution of path dependency for Turkish CSOs. Additionally, the EU Secretariat General of the European Commission and the European Commission Delegation to Turkey are trying to accelerate the process with a variety of projects and programs. In this study, it is aimed to explain the overall capacities and responsibility of Civil Society Organizations (CSOs) and to strengthen accountability within the Turkey and to guarantee a sustainable role of the CSOs in the democratic process. In the study, these questions have been answered about accession process of Turkey to EU, Why EU needs a dialogue with the civil society; roles and influences of civil society in the EU, Why and how NGOs in Turkey should take part in the accession process, the difficulties of the process, and what can be done. In the study, it is argued that civil society in Turkey does not indicate an expected role in the country’s democratic consolidation process as well as its steps towards integration into Europe. However, the involvement of CSOs in EU integration has been very much concerned with interest-based, pragmatic approaches, such as involvement through capacity-building, fund demanding or providing, or pro-EU campaigning.
The role of Civil Society Organizations in the Accession Process of the EU.
Keywords: Ekonomika; European Union; Role of Civil Society; Turkey’s EU negotiation process; Civil Society Organizations; democratic process