Eiropas Savienības pilsonības problemātika Eiropas Savienības politiskās kopienas globalizācijas apstākļos - Kalniņa, Raimonda (Latvijas Universitāte, 2009)
Darba nosaukums ir „Eiropas Savienības pilsonības problemātika Eiropas Savienības politiskās kopienas globalizācijas apstākļos”. Darba mērķis – identificēt problēmu kopumu, kas skar pilsonības izpratni un tās praksi globalizācijas apstākļu ietekmētajā ES politiskajā kopienā. Hipotēze – globalizācijas apstākļos ES pilsonībai ir ES politiskās kopienas saliedēšanu veicinošs faktors. Uzdevumi: 1) veidot pilsonības, politiskās kopienas, globalizācijas jēdzieniskās izpratni, 2) iezīmēt ES pilsonības tiesiskā pamatojuma attīstības hronoloģiju, 3) veidot izpratni par ES pilsonības un ES politiskās kopienas mijiedarbību globalizācijas apstākļos. Darba izstrādes gaitā tiek secināts, ka arguments, kas liek šaubīties par ES pilsonību kā par ES politiskās kopienas saliedēšanu veicinošu faktoru, ir ES pilsoņu vājās zināšanas par savu tiesisko statusu.

The title of this paper is “Issues of European Union Citizenship in the Conditions of Globalization of European Union Political Community”. The aim – to identify those problems that are related with the conception of citizenship and its practice in the EU political community that is influenced by the conditions of globalization. Hypothesis – ES citizenship is to be considered as EU political community uniting factor. There are settled such tasks in the paper: 1) to structure the theoretical understanding of such concepts: citizenship, political community and globalization; 2) to outline the chronology of EU citizenship legal development; 3) to realize the interaction of EU citizenship and EU political community in the globalization. The main conclusion of paper is that EU citizens have poor knowledge about their legal status.
Issues of European Union Citizenship in the Conditions of Globalization of European Union Political Community
Keywords: Ekonomika