Līgumsoda piemērošana sabiedriskajā transportā - Ivanovci, Elīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbam ir praktiska un teorētiska nozīme, jo bezbiļetnieku skaits Rīgas sabiedriskajā transportā strauji aug, kas rada diskomfortu ne tikai tiem pasažieriem, kas ikdienā izmanto sabiedrisko transportlīdzekli, bet arī rada zaudējumus pārvadātājiem. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt vai sabiedriskajā transportā ir iespējams piemērot līgumsodu par braukšanu bez biļetes, cik tas būtu efektīvi un tiesiski pareizi. Izvirzītā mērķa sasniegšanai ir analizēts gan līgumisks, gan likumisks līgumsods, tā mērķis, piemērošanas kārtība un tiesiskais regulējums, tas viss attiecināts uz sabiedriskā transporta pakalpojumiem. Īstenojot darba mērķi tiek konstatēts, ka sabiedriskajā transportā nevarētu piemērot līgumisku līgumsodu atbilstoši līguma noteikumiem, jo tas būtu neapspriests līguma noteikums, tā rezultātā saskaņā ar Patērētāju aizsardzības likumu, šāda veida līgumsods būtu netaisnīgs līguma noteikums, bet likumisku līgumsodu ir iespējams piemērot, veicot grozījumus normatīvajos aktos.

Bachelor work has a practical and theoretical importance, because stowaways in Riga public transport is growing rapidly, what is causing discomfort not only in passengers, who use public transport every day but also create losings to the carriers. Bachelor’s work aim is search and investigate that in public transport is possible to apply contractual penalty for driving without ticket, as it would be effective and legally corect. To achieve this aim is analyzing contractual penalty and legal penalty, the goal, applications procedures and rules concern to all public transport services. To realize the aim is found that in public transport could not to apply a contractual penalty because according to the law it would be not discussed contract term, as a result, such a contractual penalty would be an unfair contract term but legal penalty in public transport could apply trough amendments to the laws and regulations.
The introduction of the contractual penalty in public transport
Keywords: Juridiskā zinātne