Fizioloģijā balstīta metformīna matemātiskā modeļa izveide pelei un cilvēkam - Zaķe, Dārta Maija (Latvijas Universitāte, 2020)
Fizioloģijā balstīta metformīna matemātiskā modeļa izveide pelei un cilvēkam. Dārta Maija Zaķe, darba vadītājs Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un Biotehnoloģiju Institūta direktors, Dr.sc.ing. Egils Stalidzāns. Maģistra darbs, 68 lpp., 83 literatūras avoti, 1 pielikums, 12 attēli un 10 tabulas. Latviešu valodā. Darba mērķis bija noteikt metformīna koncentrāciju dinamiku tā galvenās iedarbības audos cilvēkā. Mērķa sasniegšanai tika veikta eksperimentālajiem datiem atbilstoša, fizioloģijā balstīta metformīna farmakokinētikas matemātiskā modeļa izveide pelei. Izmantojot parametru novērtēšanas metodes un peles modeli, tika noteikti metformīna galvenās iedarbības audiem specifiski plazmas-audu pārneses koeficienti (Ktp). Tika izveidots eksperimentālajiem datiem atbilstošs, fizioloģijā balstīts metformīna farmakokinētikas matemātiskais modelis cilvēkam, kurā, izmantojot 10 galvenās iedarbības audiem specifiskas Ktp vērtības, tika noteikta metformīna koncentrāciju dinamika šajos audos.

Physiology-based mathematical modelling of metformin for mice and human. Author Dārta Maija Zaķe, supervisor, the director of University of Latvia Institute of Microbiology and Biotechnology, Dr.sc.ing. Egils Stalidzāns. Master’s thesis, 68 pages, 83 sources of information, 1 annex, 12 figures and 10 tables. Language – Latvian. The purpose of the thesis was to find out the concentration dynamics in major compartments of metformin action in the human body. To achieve this goal a physiology- based pharmacokinetic model of metformin was developed using experimental data from mice. Using parameter estimation techniques and the mouse model, plasma-tissue partition coefficients (Ktp) of the major compartments of metformin action were established. A physiology based pharmacokinetic model of metformin in humans was developed by using 10 tissue-specific Ktp values concentration dynamics in the major compartments of metformin action were determined.
Physiology-based mathematical modelling of metformin for mice and human
Keywords: Bioloģija; fizioloģija; farmakokinētika; metformīns; modelēšana