Emocionālā vardarbība pret veciem cilvēkiem ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās - Lapiņa, Dace (Latvijas Universitāte, 2010)
Diplomdarba „Emocionālā vardarbība pret veciem cilvēkiem ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās” mērķis ir pētīt emocionālo vardarbību pret veciem cilvēkiem ilgstošās sociālās aprūpes institūcijās. Darbs veidots 7 nodaļās: Emocionālās vardarbības raksturojums; Vecu cilvēku vecumposma raksturojums; Vecs cilvēks un aprūpes institūcija; Emocionālā vardarbība pret vecu cilvēku ilgstošās sociālās aprūpes institūcijās; Sociālā darbinieka lomas un uzdevumi nonākot saskarsmē ar emocionālās vardarbības gadījumu pret vecu cilvēku ilgstošās sociālās aprūpes institūcijā; Veco cilvēku aprūpi reglamentējošie Latvijas Republikas normatīvie akti; Pētījums par emocionālo vardarbību pret veciem cilvēkiem ilgstošās sociālās aprūpes institūcijās. Secinājumi – Ilgstošās sociālās aprūpes institūcijās ir sastopama emocionālā vardarbība pret veciem cilvēkiem. Vardarbība iespējama no pašu veco cilvēku, gan sociālās aprūpes institūcijas darbinieku vai institūcijas apmeklētāju puses. Visbiežāk vardarbība izpaužas kā novārtā pamešana, baiļu iedvešana, sarkastiskas piezīmes, pazemošana, kliegšana, nepamatota kritika, uzvedības kontrole. Emocionālās vardarbīgas pret vecu cilvēku ilgstošās sociālās aprūpes institūcijās gadījumu risināšanā būtiska ir sociālā darbinieka loma. Ilgstošās sociālās aprūpes institūciju darbinieki ir zinoši jautājumā par emocionālo vardarbību pret veciem cilvēkiem, taču zināšanas, efektīvākai gadījumu atklāšanai un risināšanai, ir nepieciešams padziļināt. Tāpat būtiska ir problēmas aktualizācija visā sabiedrībā.

The aim of diploma work „Emotional abuse against old people in long-term social care institutions” is to explore emotional abuse against old people in long-term social care institutions. This work contains 7 chapters: Description of emotional abuse; Description of elderly age period ; Old people and long-term social care institution; Emotional abuse against old people in long-term social care institutions; Social workers roles and goals dealing with emotional abuse against old people in long-term social care institutions; Laws that affects social care of old people; Research about emotional abuse against old people in long-term social care institutions. Conclusions – There is an emotional abuse against old people in long-term social care institutions. Abuse is possible in between old people themself, or it can came from long-term social care employee or visitor. Most of all cases abuse expreses as neglecting, scare creation, sarcastic notes, humiliation, screaming, criticism, control of behaviour. Long-term social care institution employes are aware about emotional abuse against old people in long-term social care institutions, but there’s a neccesserity to improve their knoweledge for more effective and fast detection and resolving of this problem. There’s also essential neccesserity to update this problem in whole society.
Emotional abuse against old people in long-term social care institutions
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija