Dieva Tēva ķermeņa koncepts Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcas mācībā - Frolova, Olga (Latvijas Universitāte, 2015)
Darba tēze ir „PDS mācība par Dieva Tēva ķermeni ir veidojusies absolūtisma un finitisma ideju mijiedarbības rezultātā”. Darba mērķis ir izpētīt un iepazīstināt ar Dieva Tēva ķermeņa konceptu PDS Jēzus Kristus Baznīcas mācībā; noskaidrot, kādas ir kopsakarības dotajai Baznīcas mācībai par Dieva Tēva ķermeni un tās atklāsmes tradīciju; izpētīt, kā šī doktrīna izveidojusies, kā arī mijiedarbojas ar baznīcas mācību attiecībā uz uzskatiem par kosmosa uzbūvi. Darba uzdevums ir izpētīt un salīdzināt mormoņu mācībā esošās idejas par Dieva Tēva ķermeni un garīgās un fiziskās pasaules uzbūves elementiem, kas attiecas uz ķermeņa dabu, kā arī salīdzināt absolūtistu un finitistu idejas par Dieva Tēva dabu mormoņu mācībā. Iegūtie rezultāti. Darba gaitā, izpētot dažādus avotus par mormoņu doktrīnu, var secināt, ka mācība par Dieva Tēva ķermeni kļūst loģiski saprotama, ja pieņem, ka garīgā un materiālā pasaules ir līdzi pastāvošas viena otrai un garīgā pasaule ir veidota no matērijas, kas ir smalkāka par to, kas atrodama fiziskajā pasaulē. Saskaņā ar mormoņu baznīcas atklāsmes tradīciju, Dievam Tēvam ir ķermenis. Finitistu un absolūtistu idejas miejiedarbojoties attīstīja PDS baznīcas dibinātāja Džozefa Smita saņemto atklāsmi par Dieva Tēva ķermeni. Šī mācība mormoņu skatījumā palīdz saprast augšāmcelšanās nozīmi– lai pateicoties Kristus izpirkšanai cilvēks var sagatavoties kļūt līdzīgam Dievam Tēvam. Atslēgvārdi: Dievs Tēvs ; Mormonisms; Dieva ķermenis; matērija; gars; absolūtisms; finitisms.

Thesis of this work: „LDS doctrine of the Body of the God the Father is formed in the result of interchange of absolutist and finitist ideas.” Aim of the work is to research and to introduce the Letter-Day Saint Concept of God the Father’s Body; look for the connection between Mormon doctrine of God’s Body and Tradition of Revelation; explore how this doctrine interacts with teachings and views of the Church about structure of the Universe. Main task of this work is to research and compare Mormon doctrine of the God’s Body to Mormon teaching of spiritual and physical elements that cover nature of body, and compare ideas of absolutist and finitist theology regarding nature of God the Father in LDS doctrine. Obtained results. In the process of research conclusion can be made that doctrine of the Father’s body can be viewed as logical if assume that spiritual and material worlds exist is same universe and spiritual world is made out of matter that is more pure and refined than one in physical world. Because of tradition of Revelation in Mormon Church it can be known that God the Father has a body. Finitist and absolutist ideas influenced development of doctrine of the God the Father developed by Joseph Smith. This doctrine helps to understand meaning of resurrection – to become like the Father. Key words: God the Father; Mormonism; Body; Matter; Spirit; absolutism; finitism.
The Concept of Embodyment of God the Father in the Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; Dievs Tēvs; Mormonisms; Dieva ķermenis; matērija; gars