Ārstu izdoti administratīvi akti un to tiesiskuma apstrīdēšanas problēmjautājumi - Černišova, Sandra (Latvijas Universitāte, 2021)
Ārstniecības procesā, veicot ikdienas pienākumus, ārsts izsniedz dažādus dokumentus. Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta judikatūrā ir nostiprināta atziņa, ka ārsta izsniegta darbnespējas lapa ir administratīvs akts un, to izsniedzot, ārsts kā privātpersona veic valsts pārvaldes uzdevumu. Šī tiesas atziņa rada jautājumu, vai arī citi ārsta izdoti dokumenti ir administratīvi akti? Darba autore izvēlējās minēto tēmu, jo līdz šim tā ir tikusi maz pētīta un juridiskajā literatūrā aprakstīta. Darba mērķis, pētot juridisko literatūru un tiesu judikatūru, ir noskaidrot, kādos gadījumos ārsts kā privātpersona veic valsts pārvaldes uzdevumu un ir uzskatāms par iestādi Administratīvā procesa likuma izpratnē. Kuri no ārstu izdotajiem dokumentiem ir administratīvi akti un kādas ir personas subjektīvās tiesības prasīt šo aktu izdošanu tiesas ceļā, kā arī, to, ar kādām problēmām šo strīdu atrisināšanā varētu saskarties pati tiesa.

In the course of the medical treatment, while performing the daily tasks the doctor issues various documents. In the Latvian administrative court judgements corroborates the notion that a sick leave certificate issued by a doctor is an administrative act and, when issuing it, the doctor performs the task of public administration as a private person. This finding raises the question of whether other documents, issued by a doctor are also administrative acts. The author of the paper chose this topic because so far it has been neither studied nor described sufficiently in the legal literature. The purpose of the work, by studying legal literature and court judgements, is to determine in which cases the doctor, as an individual, performs the task of public administration and is deemed to be an authority within the meaning of the Administrative Law. The aim of the study is to establish which documents issued by doctors are administrative acts and what is the subjective right of a person to request the issuance of these acts in court, as well as the problems that the court itself may face in resolving such disputes.
Administrative acts issued by doctors and problems of contesting the legitimacy of their issuance
Keywords: Juridiskā zinātne; administratīvs akts; valsts pārvaldes uzdevums; iestāde; deleģēšana; subjektīvās tiesības