Dzīve starp kontinentiem – latviešu transnacionālā atgriešanās migrācija - Lakševics, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbs aplūko otrās un trešās paaudzes ārzemju latviešu atgriešanās migrāciju transnacionālā perspektīvā, pievēršoties tiem cilvēkiem, kas pēc atgriešanās turpina migrēt. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kā transnacionāla dzīvesveida apstākļos, migrējot uz un prom no Latvijas, procesuāli tiek pielāgota, praktizēta un konstruēta latviskā etniskā un nacionālā piederība. Pētījumā aplūkotā problēma ir, kā habitus veido migrantu etnisko un nacionālo piederību. Pētījums līdz ar to mēģina iezīmēt habitusa koncepta pielietojumu migrācijas studijās. Pētījuma galvenais arguments atklāj, latvieši atgriežoties turpina saglabāt piederības vairākām vietām, kur habitus var tikt skatīts kā piederības resurss multiplām transnacionālajām identitātēm, kas nekonfliktē ar etnicitāti un tās kulturālajiem aspektiem.

Bachelor’s thesis explores the return migration of second generation Latvian emigrants by using transnational perspective focusing on those who continue to migrate back and forth over long distances. The research aims to investigate how transnational lifestyle shapes the construction, practice and transformation of the aspects of Latvian ethnic and national belonging. The research problem examines what effect on shaping the sense of migrant ethnic and national belonging has habitus. The analysis shows that Latvians continue to hold multiple belongings, where habitus works as a resource for holding transnational identities that do not interfere with ethnicity.
Life Between Continents – the Transnational Return Migration of Latvians
Keywords: Antropoloģija