Fikcionalizācija, autokommunikācija un pašrefleksija Artūra Šniclera dienasgrāmatās - Golonovs, Dmitrijs (Latvijas Universitāte, 2012)
Šis bakalaura darbs apskata atmiņu un atņas aspektus un to ieteikmi uz fikcionalizāciju, pašrefleksiju un autokomunikāciju Artūra Šniclera jaunatnes dienasgrāmatās, kas tika rakstītas no 1879. līdz 1981. gadam. Darba mērķis ir pierādīt, ka augstāk minētie aspekti ir savā starpā saistīti un veido neatņemamu diensgrāmatu analīzes daļu. Tiek uzsvērti ne tikai šo aspektu īpatnības, bet arī to funkcijas. Bakalaura darbs lauž klišeju par to, ka dienasgrāmatu funkcija ir tikai saistīta ar lietu atsaukšanu atmiņā. Ņemot par piemēru Artūra Šniclera dienasgrāmatu, tiek pierādīts, ka dienasgrāmatas pašrefleksējoša funkcija ir tikpat būtiska kā mnemoniskā.

This Bachelor Thesis deals with the aspects of memory and memories and their influence on the fictionalization, self-reflection and auto-communication in the adolescent diaries of Arthur Schnitzler, that were written between 1879 and 1981. The main goal of this work is to prove that all of the abovementioned aspects are in fact linked together and make the integral part of the journal analysis. The accent is set not only on the particularities of these aspects, but also on their functionality. The Thesis breaks the clichés that surround the diaries saying that it is not more than a tool that helps the writer to remember certain events; on the example of Schnitzler’s journal it is proven that the function of self-reflection can be as strong as the mnemonic one.
Fictionalization, autocommunication and self-reflection in the diaries of Arthur Schnitzler
Keywords: Valodniecība