Publiskas personas kapitālsabiedrības padomes institūcijas loma, uzdevumi, to izpratne un problemātika. - Kustova, Ieva (Latvijas Universitāte, 2022)
Publiskas personas kapitālsabiedrības jeb visbiežāk valstij piederoši uzņēmumi veido ievērojamu daļu Latvijas tautsaimniecības aktīvu, kā arī nodrošina valstij būtisku funkciju veikšanu un infrastruktūras uzturēšanu. Šīm kapitālsabiedrībām ir liela atbildība, tādēļ nepieciešama arī rūpīga uzraudzība, ko īsteno kapitālsabiedrību padomes. Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likums, kas veidots, balstoties uz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas Vadlīnijām valstij piederošu uzņēmumu korporatīvajai pārvaldībai, nosaka uzdevumus, kādi veicami kapitālsabiedrību padomēm. Tomēr ne visi šajā likumā aptvertie uzdevumi ir vienlīdz skaidri. Daļa no tiem ir atšķirīgi interpretējami, un izpēte liecina, ka praksē šādas atšķirīgas interpretācijas arī tiek izmantotas. Darbā tiek aplūkoti četri publiskas personas kapitālsabiedrību padomju uzdevumi, kuri var būt tulkojami atšķirīgi, un sniegti priekšlikumi šo uzdevumu precizēšanai vai citām darbībām, lai panāktu iespējami vienotāku pieeju padomes locekļu funkciju izpildei publiskas personas kapitālsabiedrībās.

Public person capital companies or most often state-owned enterprises own a significant part of assets in the economy of Latvia, as well as they ensure functions and maintenance of infrastructure that is important to the state. These companies carry a great responsibility, therefore they need thorough supervision which is implemented by the supervisory councils. The Law on Governance of Capital Shares of a Public Person and Capital Companies created based on the Guidelines on Corporate Governance of State-Owned Enterprises by the Organisation of Economic Cooperation and Development defines tasks the supervisory councils need to fulfil. However, not all tasks outlined in the law are equally clear. A part of them allow for interpretation and research shows that different interpretations of these are applied in practice. This Master Thesis reviews four tasks of the supervisory councils of public person capital companies that may be interpreted differently, and provides recommendations for clarification of those tasks or other actions, in order to reach as unified approach to fulfilling the functions of supervisory councils of the public person capital companies as possible.
The role and tasks of a state-owned enterprise's Board, intepretation and issues related to this role and tasks.
Keywords: Tiesību zinātne; korporatīvā pārvaldība; publiskas personas kapitālsabiedrība; kapitālsabiedrības padome; iekšējā kontrole un risku vadība; corporate governance