Mājokļu pieejamība vēsturisko centru urbānās reģenerācijas kontekstā - Zamuška, Zanda (Latvijas Universitāte, 2017)
Iedzīvotāju skaita samazināšanās rezultātā pilsētu vēsturiskie centri kļuvuši tukšāki. Norisinoties urbānajai reģenerācijai, veidojas ģentrifikācijas process. Tā novēršanai tiek izmantoti mājokļu pieejamības nodrošināšanas paņēmieni, kas sniedz iespēju īrēt mājokli, tā izmaksām nepārsniedzot 30% mājsaimniecības ikmēneša ienākumu. Analizējot ārzemēs izmantotos mājokļu pieejamības nodrošināšanas modeļus pilsētu vēsturisko centru urbānās reģenerācijas kontekstā, šī darba mērķis ir sniegt priekšlikumus, kā risināt urbānās reģenerācijas procesā izraisītās mājokļu pieejamības problemātiku Rīgas vēsturiskajā centrā. Darba rezultātā tiek izvirzīts priekšlikums par pašvaldības atbalstītas bonusu sistēmas veidošanu, kas caur urbānās reģenerācijas procesa atvieglošanu, paredz pieejama mājokļa iekļaušanu īpašuma realizācijas projektā.

Historic centers of cities are becoming abandoned due to population decrease. As a result of urban regeneration, the process of gentrification arises, which is prevented using different strategies aimed to ensure households with possibility to rent an apartment for less than 30% of its income. By analysing and collecting information about the affordable housing models in context of urban regeneration used abroad, and by analysing this in the context of the issues in Riga historic center, the aim of this paper is to offer initial suggestions for providing an affordable housing in the historic center of Riga. As a result of this research, author proposes creating a government-subsidized bonus system, which by easing the gentrification process would ensure the inclusion of affordable housing in any property's project in the area.
Housing affordability in the context of urban regeneration of historic centers
Keywords: Arhitektūra; Mājokļu politika; Pilsētvide; Ģentrifikācija; Sociālā noslāņošanās