Ergonomiski darba apavi un to ietekme uz nodarbināto labklājību - Stepens, Uldis (Latvijas Universitāte, 2015)
“Ergonomiski darba apavi un to ietekme uz nodarbināto labklājību”. Darba autors: Uldis Stepens. Darba vadītājs: Dr.sc.admin., Eur.Erg., Henrijs Kaļķis. Maģistra darbs uz 72 lpp. ietver 26 attēlus, 16 tabulas, 5 pielikumus un 27 informatīvos avotus. Darbs sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apskatīta un analizēta pieejamā literatūra un semināru materiāli par darba apavu ergonomiku, kritēriji par apavu izvēli un ieguvumi no ergonomiskiem apaviem. Otrajā daļā ir aprakstītas izmantotās metodes: Somijas 5 baļļu, Austrijas ķīmisko risku, ergonomisko risku novērtēšana, psiholoģisko risku anketas un objektīvā slodzes novērtēšanas metode. Trešajā daļā ir rezultātu apkopošana un datu analīze, bet ceturtajā daļā ir ieteikumi par darba apavu izvēli un darba vides risku novēršanu pētāmajā uzņēmumā. Pēc ergonomisko risku izvērtēšanas, var secināt, ka visos veiktajos risku izvērtēšanas gadījumos, SGR-A, SGR-C, RML, CI tiek ievērojami pārsniegtas ieteicamās normas. Pēc aprēķinātajiem skaitļiem, SGR-A metodei sanāk IV riska pakāpe, pēc SGR-C tā būs III riska pakāpe, bet celšanas indekss tiek pārsniegts vairāk, kā 2,5 reizes. Darba apavi nevar bez nosacījumiem pasargāt no riskiem darba vietās, darbiniekiem, joprojām ir pienākums būt saprātīgiem, sekojot drošības procedūrām.

“Ergonomically work footwear and their influence on welfare of employees”. Author: Uldis Stepens. Supervisor: Dr.sc.admin., Eur.Erg., Henrijs Kaļķis. Master thesis on 72 pages, includes 26 images, 16 tables, 5 appendices, 27 literature references, in Latvian. Thesis consists of 4 parts. In the first part the available literature and seminar materials on ergonomics of professional footwear, criteria about footwear selection and benefits of ergonomic footwear are being reviewed and analysed. In the second part used methodology - Finland’s 5 points method, Austrian chemical risk, ergonomic risk evaluation, psychological risk forms and objective load evaluation method. In the third part, collection of results and analysis of data is shown, in the fourth part – suggestions about selection of professional footwear and prevention of risks of work environment within the researched company. After analysing ergonomic risks, it is possible to conclude that in all of the risk evaluation cases - KIM-LHC, KIM-PP, RWL, LI – made, results show that the recommended norms has been noticeably exceeded. Calculated numbers shows that considering SGR-A method IV degree of risk has been reached, considering SGR-C method III degree of risk has been reached, but lifting index has exceeded 2.5 times. Professional footwear cannot unconditionally protect from risks at work places, employees should still be reasonable and should follow safety procedures.
Ergonomically work footwear and their influence on welfare of employees
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; Ergonomika; Darba apavi; Nogurums; Drošība; Vadlīnijas