Kaitējuma kompensācija cietušajam - Tarvāne, Karīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba tēma ir īpaši aktuāla ar to, ka var skart ikvienu no mums, t.i., ikviens var tikt aizskarts, kā arī pats dažreiz, pat nemaz to negribot, var aizskart citus. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt kaitējuma kompensācijas tiesiskos aspektus, līdz ar to tiek analizēta un pētīta juridiskā literatūra un tiesu prakse. Apzināti kompensācijas noteikšanas kritēriji un analizēti problēmjautājumi sakarā ar kompensācijas apmēra noteikšanu. Ir izvirzīti priekšlikumi, ko vajadzētu tiesai vērtēt, lai noteiktu taisnīgu kompensācijas apmēru. Tiek izdarīti secinājumi, ka Kriminālprocesa likums neparedz atbilstošu starptautiskiem standartiem, informācijas sniegšanu cietušajam par iespējām saņemt kompensāciju, tāpēc tiek izvirzīts priekšlikums paplašināt attiecīgās likuma normas. Darbā tiek apzināti arī kaitējuma kompensācijas maksāšanas subjekti, rezultātā tiek konstatēts, ka pastāv personas, kurām var rasties pienākums maksāt kompensāciju, bet KPL neparedz šīm personām īpašu statusu savu tiesību aizsardzībai. Vēl tiek apskatīts Latvijas kompensāciju atlīdzināšanas mehānisms un tā salīdzināšana ar ārvalstīm.

The theme of compensation is actual at any time, as anyone can become a victim, as well as sometimes can offend others even without an intention. The aim of this work is to study the victim’s compensation legal aspects, analyse the corresponding literature and case studies. The criteria for determining the compensation was studied, as well as the issues on determining the amounts of compensation were also analyzed. The proposals for the court on how to evaluate and determine the fair amount of compensation were raised in the work. It was concluded that the criminal law does not follow the international standards in providing victims with the information on the possibilities for compensation, that’s why it was proposed to extend the corresponding law. Compensation subjects were studied in this work and in result it was concluded that there may be individuals responsible for the compensation payment, however Criminal law does not provide special status to the person in order to be able to protect his or her rights. Latvian compensation reimbursement mechanism was also reviewed in this work and was compared with same mechanisms in other countries.
Reimbursement for victims
Keywords: Juridiskā zinātne