Līzings – kā saimnieciskās darbības finansēšanas veids - Flankova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2007)
Līzings ir relatīvi jauns preču iegādes finansēšanas veids Latvijas kredītu pakalpojumu tirgū. Tā veiksmīga attīstība un liela interese pret šo kreditēšanas veidu noteica darba tēmas aktualitāti. Diplomdarba mērķis ir uz speciālās literatūras un skaitlisko datu pamatā izskatīt līzingu kā vienu no saimnieciskās darbības finansēšanas veidiem Latvijā, izanalizēt tā trūkumus un priekšrocības. Pamatojoties uz veikto pētījumu būs iespējams izdarīt secinājumus un izvirzīt priekšlikumus par līzinga tālākas attīstības tendencēm un bremzējošo faktoru pārvarēšanas iespējām. Pirmajā daļā tika apskatīti līzinga teorētiskie aspekti. Autore aplūko līzinga būtību un vēsturi, kā arī tiek izanalizētas līzinga atšķirības no kredīta. Otra daļa ir veltīta Latvijas līzinga tirgus vēstures apskatam un nākotnes attīstības tendenču analīzei. Trešajā daļā autore veic līzinga darījumu noslēgšanas apskatu un aprēķinu. Dotā darba sagatavošanas gaitā autore izmantoja divdesmit sešus informācijas avotus. Avotu starpā bija grāmatas, preses relīzes, normatīvie dokumenti un Internētā publicētie materiāli. Labākas pārskatāmības nodrošināšanas nolūkos statistiskie dati pārsvarā ir sniegti grafiskajā veidā. Darbā ir sastopami divi grafisko materiālu veidi — tabulas un attēli (kuri ietver sevī grafikus, shēmas, diagrammas un citas datu attēlošanas formas, kuras nav tabulas).

The purpose of this bachelor’s work is to learn leasing as alternative way to finance corporate businesses consumption using special literature and numerical data. As a next step, it is necessary to analyze its advantages and disadvantages, as well as to make conclusions and provide suggestions regarding barriers and catalysts influencing development of leasing in Latvia using the collected theoretical basis. Development of leasing is one of the most actual and important problems which are connected with functionality and development of crediting services market in Latvia. The first part of the work is devoted to the theoretical items, the essence and the history of leasing. The second part is devoted to the development of credit services market in Latvia, as well as carried out market review and analysis. In the third part author reviews the stages of making leasing deal and making accounts. Current work is prepared using twenty six information sources. Among the sources there are books, press releases, legislative acts and materials published in or downloaded from the Internet. To improve perceptibility, statistical data is presented using visual aids when possible. Two kinds of visual aids are met in current work — tables and drawings (which includes graphs, charts, diagrams and other graphical forms of data representation that are not tables).
Leasing – that financing of the economic action kind
Keywords: Ekonomika