Vienošanās procesa institūta problemātika kriminālprocesā - Vožika, Ilze (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba tēmas “Vienošanās procesa institūta problemātika kriminālprocesā”, aktualitāte ir tajā, ka vienošanās procedūra kriminālprocesā sniedz iespēju apsūdzētajam vienoties ar prokuroru par konkrēta soda piemērošanu, tādējādi lietu nenovirzot tiesai izskatīšanai vispārējā kārtībā, atvieglojot prokuratūras un tiesas darbu, ievērojami paātrinot kriminālprocesu vispārējo virzību valstī. Lai gan pēdējo piecu gadu laikā lietu skaits, kurš tiek skatīts vienošanās procesā, ir piedzīvojis pozitīvu dinamiku t.i., Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā vienošanās kārtībā nosūtītās lietas 2013.gadā sastādīja 2,94%, 2014.gadā 5,78 %, 2015.gadā 8,52 %, 2016.gadā 6,23 %, 2017.gadā 7,09 %, 2018.gadā līdz 14.martam 8,96 %, no visām uz tiesu nosūtītajām lietām, tomēr to īpatsvars attiecībā pret saņemtajā lietām vispārējā kārtībā joprojām ir salīdzinoši niecīgs. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot vienošanās institūta tiesību saturu, to piemērošanas priekšnoteikumus un īstenošanu kavējošos apstākļus, kā arī sniegt iespējamos risinājumus situācijas uzlabošanai.

The relevance of the Master’s thesis “Problem of the Institute for the Plea bargaining in criminal proceedings” is that Plea bargaining procedure provides an opportunity for the accused to agree with the prosecutor on the application of a specific penalty, thus not referring the case to the court in general order, facilitating the prosecution and judicial work, significantly speeding up the overall progress of criminal proceedings in the State. Although the number of cases seen in the agreement process has experienced a positive dynamic in the last five years, the cases sent in The City of Riga Vidzeme District Court were drawn up at 2,94% in 2013, 5,78% in 2014, 8,52% in 2015, 6,23% in 2016, 7,09% in 2017, and 8,96% in 2018 to 14 March 2018, of all cases sent to court, but compared to the share of cases received in the general order remains relatively negligible. The aim of the Master's work is to clarify the content of the rights of the Institute of Plea bargaining, the pre-conditions for their application and the conditions for implementation, as well as to provide possible solutions for identified problems.
Problem of the Institute for the Plea bargaining in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; vienošanās; vaina; sods; kriminālprocess; cietušo tiesības