Citvalodu personvārdu atveide kā personas tiesību uz vārdu sastāvdaļa un tās attīstība tiesu praksē - Lapiņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2012)
Latvijas Republikas tiesības paredz citvalodu personvārdu atveidi atbilstoši latviešu valodas gramatikas noteikumiem. Atbilstoši šiem noteikumiem tiek īstenota personas vārda transkripcija- t.i., personvārds latviešu valodā tiek atveidots pēc tā izrunas, nevis rakstības, piemērojot latviešu alfabēta rakstu zīmes un galotnes. Šādas prasības ir nepieciešamas, lai nodrošinātu vārdu locīšanu un pilnvērtīgu iekļaušanu latviešu valodā. Valsts pamato šo noteikumu nepieciešamību ar leģitīmo mērķi- latviešu valodas saglabāšanu kā Satversmē noteiktu pamatvērtību. Bakalaura darba pētījuma mērķis ir analizēt Latvijas nacionālo un starptautisko tiesu prakses attīstību un attiecīgi ietekmi uz pastāvošo regulējumu, pievēršot uzmanību arī nākotnes perspektīvām. Atslēgvārdi: tiesības uz vārdu, citvalodu personvārdu atveide, tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību, pārvietošanās brīvība Eiropas Savienības ietvaros, valsts valodas aizsardzība kā leģitīms mērķis.

Key words: name rights, According to Latvian law the foreign person names must be transcribed by the rules of Latvian grammar. Such rules govern the use of transcription method- therefore the person’s name is transcribed using Latvian alphabet letters according to the pronouciation instead of the original writing. Also the person name acquires an ending which is argued as necessary for proper flexating and use of the word in Latvian language. The governement argues that such measures are necessary for the legitimate interest of protection of Latvian language as a constitutional value. The aim for thesis is to analyze the case law of both national courts of Latvia and international courts and its influence on the current legal order putting emphasis on future developements.
Transcription of foreign names as a part of person's right to a name and its developement in case law.
Keywords: Juridiskā zinātne