Uzturlīdzekļu tiesiskās regulējuma problēmjautājumi teorijā un praksē - Salahutdinova, Margarita (Latvijas Universitāte, 2018)
Autores bakalaura darba tēma ir „Uzturlīdzekļu tiesiskā regulējuma problēmjautājumi teorijā un praksē”, kas ir tieši saistīta ar ģimenes locekļu atbildību vienam pret otru un pienākumu normatīvajos aktos noteiktajā gadījumā dot uzturlīdzekļus. Jānorāda, ka vecāki ne vienmēr spēj vienoties, kurš uzņemsies finansiālo atbildību par bērna uzturēšanu. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Civillikumā ir paredzēts uzturlīdzekļu došanas pienākums ne tikai bērniem, bet arī laulātajam, šķirtajam laulātajam, bērniem, vecākiem, mazbērniem, vecvecākiem, adoptētajiem. Darba ietvaros uzmanība pamatā tiks vērsta uz uzturlīdzekļu piedziņas problemātiku bērnam, jo bērna tiesības prevalē pār pieaugušo tiesībām. Pienākums apgādāt bērnu ir absolūts un tieši saistīts ar konkrēto personu tiesībām un pienākumiem un nepāriet tālāku pakāpju radiniekiem vai mantiniekiem. Darba mērķis ir analizējot uzturlīdzekļu piedziņas procesa institūta būtību un tā tiesisko regulējumu, izvirzīt priekšlikumus normatīvo aktu grozījumiem uzturlīdzekļu piedziņas problēmu risināšanai, kā arī skaidrot saistošo tiesību normu interpretāciju praksē esošo problēmu novēršanai. Lai sasniegtu minēto mērķi, darba uzdevumi ir izpētīt uzturlīdzekļu jēdzienu, attīstību un būtību; analizēt vecāku, vecvecāku atbildību pret bērnu, kā arī bērna atbildību pret vecākiem/vecvecākiem un šķirtā/esošā laulātā atbildību pret šķirto/esošo laulāto; izpētīt uzturlīdzekļu garantiju fonda nozīmi, būtību uzturlīdzekļu piedziņas procesā, kā arī analizēt galvenās ar uzturlīdzekļu piedziņu saistītās problēmas. Darbs sastāv no ievada, četrām nodaļām un kopsavilkuma. Darba kopējais apjoms ir 54 lpp.

The theme of the author's bachelor paper is "Problems of legal regulation of maintenance in theory and practice", which is directly related to the responsibilities of family members against each other and, in the case specified in regulatory enactments, provides maintenance to another. After paretal divorce, it is not always possible for both parties to agree on who will take financial responsibility for maintaining the child. Disputes on child support are settled by the court. The obligation to take care of the child does not end if the child is separated from the family or does not live with one of the parents or both parents. The civil law provides for the maintenance of maintenance obligations not only for children but also for the spouse, divorced spouse, children, parents, grandchildren, grandparents and adopted children. Within the framework of the work, attention is focused on the problem of child support for the maintenance of the child, since the rights of the child prevail over the rights of the adopted person. The obligation to provide a child is absolute and directly related to the rights and duties of the individuals concerned and does not go to the next degree relatives or heirs. The aim of the work is to analyze the essence of the maintenance work institute and its legal framework, to propose amendments to the regulatory enactments for solving maintenance problems, as well as to interpret the binding legal norms for elimination of the problems in practice. In order to achieve this goal, the terms of reference are to study the concept, development and substance of maintenance; analyze the responsibility of parents, grandparents to the child, as well as the responsibility of the child towards parents / grandparents and the responsibility of the separated / existing spouse to the divorced / existing spouse; to investigate the role of the maintenance guarantee fund, the essence of the maintenance support process, as well as to analyze the main issues related to the maintenance. Paper consists of introduction, four chapters and conclusions. Total paper volume is 54 pages.
Problems of maintrance payment legislation in theory and practice
Keywords: Juridiskā zinātne; Uzturlīdzekļi; Uzturlīdzekļu tiesiskais regulējums; Problēmjautājumi; Uzturlīdzekļu garantiju fonds; Atbildība pret bērnu