Darbs ar daudzbērnu ģimenēm sociālpedagoģisko risku mazināšanā Viļānu pilsētas ģimenes atbalsta centrā - Serjožkina, Ludmila (Latvijas Universitāte, 2008)
Diplomdarbs „Darbs ar daudzbērnu ģimenēm sociālpedagoģisko risku mazināšanā Viļānu pilsētas Ģimenes atbalsta centrā” tiek veltīts sociāli nozīmīgajai problēmai. Diplomdarba mērķis ir izpētīt sociālpedagoģiskos riskus daudzbērnu ģimenēs, izstrādāt programmu darbam ar tām Viļānu pilsētas Ģimenes atbalsta centrā un veikt šīs programmas aprobācijas rezultātu analīzi. Diplomdarbā tiek aplūkotas ģimenes funkcijas, daudzbērnu ģimeņu tipiskās un specifiskās problēmas, apkopotas daudzu autoru atziņas par sociālpedagoģisko risku mazināšanas iespējām daudzbērnu ģimenēs. Darba praktiskajā daļā, pamatojoties uz veikto izpēti, ir analizēta daudzbērnu ģimeņu situācija Viļānu pilsētā un izstrādāta sociālā pedagoga darbības programma darbam ar daudzbērnu ģimenēm Ģimenes atbalsta centrā. Izstrādātās programmas aprobācijas analīze liecina, ka sistemātisks un plānveidīgs darbs ar daudzbērnu ģimenēm palīdz savlaicīgi konstatēt šo ģimeņu problēmas un to cēloņus un sniegt palīdzību sociālpedagoģisku risku mazināšanā. Atslēgvārdi: bērns, daudzbērnu ģimene, ģimenes funkcijas, sociālais pedagogs, vecāki.

The Diploma paper "Work with large families for decreasing the social pedagogical risks at Viļāni Family support centre" is devoted to a socially important problem. The aim of the Diploma paper is to study the social pedagogical risks in large families and to work out a program how to work with them at Viļāni Family support centre and to analyze the results of the approbation of this program. The Diploma paper discusses the functions of the family, the typical and specific problems of large families. The author of the Diploma paper has summarized the ideas of many authors about the possibilities of decreasing the social pedagogical risks in large families. The practical part of the Paper, which is based on the study, analyzes the situation of large families in Viļāni. The author of the Paper has also worked out the action program of the social pedagogue on work with large families at Family support centre. The analyses of the developed program, which has been approbated, proves that systematic and planned work with large families allows stating in due time the problems of these families, their causes and allows giving assistance in decreasing the social pedagogical risks. KEY WORDS: child, functions of the family, large family, parents, social pedagogue.
Work with large families for decreasing the social pedagogical risks at Viļāni Family support centre
Keywords: Sociālais pedagogs [fakultāte]