Pacientu aprūpe pēc kakla skriemeļu lūzuma intensīvās terapijas nodaļā agrīnajā pēcoperācijas periodā - Grandāne, Laura (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma – Pacientu aprūpe pēc kakla skriemeļu lūzuma intensīvās terapijas nodaļā agrīnajā pēcoperācijas periodā. Problēma ir aktuāla, jo mugurkaula kakla daļas traumas Latvijā ir bieži sastopamas, ik gadu aptuveni 15–20 jauni cilvēki, visbiežāk vecumā no 18 līdz 40 gadiem, gūst smagas mugurkaula traumas ar sekojošu nopietnu invaliditāti. Mugurkaula traumas, it sevišķi mugurkaula kakla daļas traumas, ir ļoti smagas un komplicētas. Pacientiem ar šādām traumām ir nepieciešama īpaša aprūpe, lai pēc iespējas pilnvērtīgāk noritētu atveseļošanās process, kas būtiski ietekmē pacienta tālāko dzīves kvalitāti pēc traumas. Pētījuma mērķis – Analizēt pacientu aprūpi pēc kakla skriemeļu lūzuma intensīvās terapijas nodaļā agrīnajā pēcoperācijas periodā. Pētniecības uzdevumi ir: analizēt literatūras avotus par pacientu aprūpi pēc kakla skriemeļu lūzuma, analizēt V. Hendersones māszinību teoriju saistībā ar pacientu pēc kakla skriemeļu traumas aprūpi intensīvās terapijas nodaļā agrīnajā pēcoperācijas periodā, izstrādāt pētījuma instrumentu – interviju māsām par pacientu aprūpi intensīvās terapijas nodaļā pēc kakla skriemeļu lūzuma, veikt pilotpētījumu, veikt iegūto datu apkopošanu un analīzi, apkopot pētījuma rezultātus secinājumos. Izvirzīts pētniecības jautājums: Kāda ir pacientu aprūpe intensīvās terapijas nodaļā pacientiem pēc mugurkaula kakla daļas skriemeļu lūzuma agrīnajā pēcoperācijas periodā? Intervijas laikā tika noskaidrots, kā tiek veikta pacientu, ar mugurkaula kakla daļas C1- C2 traumu, aprūpe intensīvās terapijas nodaļā, kādi procesi ietilpst māsas veiktajā aprūpē. Novērtējot pētījuma darbā iegūtos datus par pacientu aprūpi pēc kakla skriemeļu lūzuma intensīvās terapijas nodaļā agrīnajā pēcoperācijas periodā, var secināt, ka māsas darbs, veicot šo pacientu aprūpi, ir ļoti atbildīgs. Māsa ir svarīgākais medicīnas personāls, māsas galvenais uzdevums ir saprast un īstenot pacienta vajadzības – gan fiziskās, gan psihoemocionālās, jo pārsvarā šie pacienti ir atkarīgi no māsas veiktās aprūpes. Atslēgvārdi: aprūpe, intensīvā terapija, pēcoperācijas periods

Bachelor research theme – patient care in intensive care unit after spine cervical part C1 - C2 fracture in early post operative stage. The problem is topical because in Latvia this kind of trauma is quite often, every year about 15 – 20 young people at age 18 to age 40 have been injured with spine’s cervical part fracture with following disability. Spine fractures especially spine’s cervical part fractures are very serious and complicated. Patients with such injuries require special care to ensure that the recovery process is as fully as possible, significantly affecting the patient's subsequent quality of life after the injury Aim of research - .to analyze gathered information about patient with spine cervical part C1-C2 fracture care in intensive care unit in post operative stage Tasks of research are: literature sources about patient care after cervical fracture Analysis, V. Henderson’s theories about patients care with cervical fracture in intensive care unit post operative stage analysis, develop research’s tool – a structured interview for intensive care nurses about patients care after spine’s cervical part fracture in post operative stage, to conduct a pilot study, to compile and analyze the obtained data, to summarize the results of the research in the conclusions. Question of research - what is patient with spine’s cervical part C1-C2 fracture During the interview, it was established how the care of the patients with the cervical spine C1-C2 is performed in the intensive care unit, what processes are in the care of the nurse. When evaluating the data obtained from the study on patient care after fracture of the cervical vertebrae in the intensive care unit in the early postoperative stage, it can be concluded that the work of the nurse in the care of these patients is very responsible. The nurse is the most important medical staff, the main task of the nurse is to understand and implement the patient's needs - both physical and psycho-emotional, as these patients are mostly dependent on nursing care. Keyword: patient care, intensive care unit, postoperative stage
Patient care in intensive care unit after spine cervical part C1 - C2 fracture in early post operative stage
Keywords: Medicīna; aprūpe; intensīvā terapija; pēcoperācijas periods; patient care; intensive care unit