Latvijas Republikas ārējās tirdzniecības regulēšanas pēc iestāšanas Eiropas Savienībā - Ņebotova, Diāna (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darbs, autore Diāna Ņebotova. „Latvijas Republikas ārējās tirdzniecības regulēšanās pēc iestāšanos Eiropas Savienībā”. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot Latvijas ārējās tirdzniecības regulēšanās pēc iestāšanos Eiropas Savienībā, analizēt un salīdzināt Latvijas ārējo tirdzniecību laika periodos pirms un pēc Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā. Darbs balstās uz starptautiskās tirdzniecības teorētiskā pamata. Pirmajā daļā ir raksturoti starptautiskās tirdzniecības politikas pamatvirzieni – brīvā tirdzniecība un protekcionisms. Otrajā daļā tiek raksturota Eiropas Savienības tirdzniecības politika, ekonomiskās integrācijas veidi, Eiropas Savienības tirdzniecība vienotajā tirgū. Trešajā daļā autore apraksta Latvijas ārējās tirdzniecības politikas īpatnības Pasaules Tirdzniecības organizācijas un Eiropas Savienības ietvaros, kā arī tiek analizēti Latvijas ārējās tirdzniecības pētījumi un ārējās tirdzniecības apgrozījums (eksports un imports) pa valstīm, pa preču grupām. Maģistra darbā izmantoti Latvijas Republikas Centrālās statistikas pārvaldes statistikas izdevumi par ārējo tirdzniecību, Latvijas Republikas Ekonomikas un Ārlietu Ministriju izdotie ziņojumi, ziņojumi un statistikas publikācijas elektroniskos mēdijos, ar maģistra darbu tēmu saistītas monogrāfijas un publikācijas periodiskajos izdevumos. Maģistra darbā ir 111 lapaspuses: 3 daļas, 12 tabulas, 9 attēli un 6 pielikumi.

Master work, author Diana Nebotova. „Foreign trade’s regulations of the Latvian Republic after accession to the European Union”. The aim of the master work is to clarify foreign trade’s regulations of Latvia after accession to the European Union, to analyse and compare Latvia’s external trade for the time period before and after Latvia’s accession to the EU. This work is rested on foreign trade’s theoretic bases. In the first chapter the author describes main directions of the foreign trade’s politics – free trade and protectionism. The second chapter characterizes European Union trade policy, modes of economical integration and trade at the ES market. In the third chapter the author analyses external trade politics specialties of Latvia in the content of the World Trade organization and the European Union, as well as Latvia’s foreign trade and analyses of export and import statistics and dates, based on countries approaches and on group of commodities. For the master’s work monographs, related to this theme and publications in the periodical literature have been used. Statistical information base been inquired from the Central Statistical Bureau of Latvia, Reports of Ministry of Economics and Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Latvia, as well as publications on the Internet. Master work consists of 111 pages: 3 chapters, 12 tables, 9 charts and 6 appendixes.
Latvian Republic forugen trades regulations afters accesion to the Eiropean Union
Keywords: Vadībzinātne