Ekonomiskās diplomātijas, kā viena no eksporta ietekmējošajiem faktoriem, analīze: Latvijas gadījums - Ābele, Aiga (Latvijas Universitāte, 2021)
Esošā zinātniskā literatūra ir parādījusi, ka starp eksportu un ekonomisko diplomātiju pastāv pozitīva saikne. Tādējādi, mēģinot samazināt starptautiskās tirdzniecības šķēršļus, lai palielinātu eksportu, ekonomiskā diplomātija var tikt uzskatīta par svarīgu instrumentu, lai to panāktu. Maģistra darba mērķis ir veikt ekonomiskās diplomātijas, kā vienu no eksporta ietekmējošajiem faktoriem analīzi, izmantojot tirdzniecības gravitācijas modeli. Pētījumā ir iekļauti dati par divdesmit valstīm laika posmā no 2009. līdz 2019. gadam. Darba pirmajā nodaļā tiek apskatīti eksportu ietekmējošie faktori, tostarp ekonomiskā diplomātija, un tirdzniecības gravitācijas modelis kā eksportu ietekmējošo faktoru analīzes metode. Otrajā nodaļā ir ietverti iepriekš veiktie pētījumi par ekonomisko diplomātiju un eksportu ietekmējošo faktoru analīze visās izvēlētajās valstīs. Trešajā nodaļā autore veic ekonometrisko pētījumu, izmantojot tirdzniecības gravitācijas modeli. Pētījuma beigās tiek sniegti tiek sniegti secinājumi par pētījuma rezultātiem un priekšlikumi.

The existing scientific literature has shown that there is a positive link between exports and economic diplomacy. Thus, in trying to reduce barriers to international trade in order to increase exports, economic diplomacy can be seen as an important tool to achieve this. The aim of the master's thesis is to perform an analysis of economic diplomacy as one of the factors influencing exports, using the trade gravity model. The study covers data for twenty countries from 2009 to 2019. The first chapter examines the factors influencing exports, including economic diplomacy, as well as the trade gravity model as a method of analysis of factors influencing exports. The second chapter includes previous research on economic diplomacy and analysis of factors influencing exports in all selected countries. In the third chapter, the author conducts an econometric study using a trade gravity model. At the end of the study, conclusions and suggestions are given about the results of the study.
Analysis of economic diplomacy as one of the factors which impacts export:The case of Latvia
Keywords: Ekonomika; eksports; Latvija; gravitācijas; modelis; diplomātija