Devona Lodes svītas uzbūve un sastāvs Liepas mālu atradnes rietumu daļā - Pipira, Daiga (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbā ir raksturota devona Lodes svītas uzbūve un sastāvs Liepas mālu atradnes rietumu daļā. Atsegtajai slāņkopai sastādīts detalizēts griezums un veikta katra slāņa nogulumu granulometriskā analīze. Apstrādāti un analizēti 1976. gadā ierīkoto urbumu dati – griezumi, slāņu apraksti un granulometriskā sastāva analīžu rezultāti. Pētījums ir aktuāls, jo mālainajā Lodes svītā ir grūti nosakāma nogulumiežu slāņu izplatība, kas tādējādi apgrūtina derīgā izrakteņa – devona mālu – kvalitātes prognozēšanu Liepas mālu atradnē. Secināts, ka pēc izdalītajiem nogulumiežu tipiem iespējams korelēt slāņus urbumu griezumos un atsegumā. Atsevišķu urbumu griezumos iespējams korelēt biezus slāņus, kam veiktas individuālas granulometriskā sastāva analīzes, neapvienojot paraugus no blakus esošajiem slāņiem. Atslēgvārdi: derīgie izrakteņi, māli, granulometriskais sastāvs, griezumu korelācija.

Bachelor’s paper describes the geological structure and composition of the Devonian Lode Formation in western part of the Liepa clay quarry. There is composed a detailed geological section and have performed a grain-size analysis of each layer of deposits. Data of 1976 drillings – cross-sections, descriptions of strata and the results of grain-size analysis – have been processed and analyzed. This study is important as it is complicated to determine lateral transitions of layers in clayey Lode Formation, which encumbers forecasting of the quality of the Devonian clay found in Liepa clay quarry. The conclusion is drawn that based on the defined types of sedimentary rocks it is possible to correlate the layers in drillings and in an outcrop. Thick layers in individual drilling cross-sections can be correlated, when individual grain-size analysis of deposits are performed, without merging samples taken from nearby layers. Key words: mineral deposits, clay, grain-size composition, correlation of geological sections.
Geological structure and composition of the Devonian Lode Formation in the western part of the Liepa deposit
Keywords: Ģeoloģija